Herkes “Pembe Çavuş” olarak biliyor, coğrafi işaretiyle hava atıyor! Yalnızca Karadeniz’in o şehrinde yetişiyor

Herkes “Pembe Çavuş” olarak biliyor, coğrafi işaretiyle hava atıyor! Yalnızca Karadeniz’in o şehrinde yetişiyor

Kendine has aroma ve kokusuyla bilinen pembe çavuşlarda hasat vakti geldi çattı. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştiriliyor sıcaklıklar nedeniyle 1 ay önceden toplanmaya başlıyor. Vücuda faydası saymakla bitmiyor bağışıklık sistemini güçlendirir vücudu zımba gibi yapıyor.

Yıllardır Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ince kabuğu, hoş kokusu ve kalitesi ile bilinen çavuş üzümünde hasat vakti geldi çattı. "Çobançavuşu", "pembeçavuş" ve "misketçavuşu" gibi çeşitleri ile bilinen ince kabuğu, az çekirdek sayısı ve orta irilikteki boyutuyla herkesin tercihi oluyor. Geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaretle tescillenen bu lezzet hava sıcaklıkları nedeniyle bir ay erken hasat edilmeye başladı.

HASADI YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Bu sene hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle bir ay erken başlayan hasat süreci üreticinin yüzünü güldürüyor. Çerçen köyünde üretim yapan Metin Halıcı, ürünlerin iyi olduğunu belirterek sıcak hava nedeniyle bir ay erken hasat edilmeye başladığını söyledi. Eylül ayında başlayan hasat sürecinin ağustos ayının ilk haftasında başladığını aktaran Halıcı, "Rekolte yağmurlar zamanında yağdığı için iyi. Kuraklık olduğunda biraz küllenme görüldü ama çok sıkıntı oluşturmadı" şeklinde konuştu. Halıcı 4 dekarlık alandan 6 ton hasat beklediğini söyledi.

Coğrafi işaretli Çavuş Üzümü'nde hasat dönemi erken başladı

PEMBE ÇAVUŞUN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerisinde bulunan antioksidan ile birlikte erken yaşlanmanın önüne geçer.
  • Kalp sağlığını destekleyerek koruyan pembe Çavuş yüksek lif oranı ile birlikte sindirimi düzenler.
  • Kabızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.
  • Cildin nem dengesini korumaya yardımcı olur cildi güzelleştirir.
  • Cildin daha canlı ve kusursuz görünmesini sağlar.
  • C vitamini açısından zengindir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengindir.
  • Kemik sağlığını destekler ve osteoporoz riskini azaltır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN