Uzmanlardan 'Güneş altında bekleyen pet şişelerden su içmeyin' uyarısı: Zararları saymakla bitmiyor

Uzmanlardan 'Güneş altında bekleyen pet şişelerden su içmeyin' uyarısı: Zararları saymakla bitmiyor

Yaz aylarında güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki sular, sağlık açısından büyük tehlikeler oluşturuyor. Uzmanlar sağlık açısından oluşan riskleri sıraladı.

Yaz aylarında artan su tüketimi, uygun koşullarda muhafaza edilmeyen suların ciddi sağlık riskleri oluşturmasına neden olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki suların olumsuz etkilerini vurgulayarak uyarılarda bulundu.

Dr. Alçay, "Güneşe uzun süre maruz kalan sularda salmonella ve şigella gibi bakteriler çoğalabilir ve bu, ciddi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, bu durum suya bisfenol A geçişini artırır, bu da çocuklarda gelişim bozuklukları, erken ergenlik, hiperaktivite ve agresif davranışlar gibi sorunlara neden olabilir. Bisfenol A'nın yüksek miktarda alınması üreme bozukluklarıyla ilişkilidir. Pet şişelerde ftalatlar ve antimon gibi zararlı bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir ve bazıları kanserojendir" dedi.

Güneşe maruz kalan pet şişeler ve damacanalardaki suların tüketimi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Trafikte satılan veya arabada bırakılarak güneşe maruz kalan pet şişelerdeki suların sağlık açısından zararlı olduğunu belirten Dr. Alçay, hijyen şartlarını sağlamayan suların tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Pet şişelerin sebillerden su alınırken aparatın ucuna değdirilmesinin bakteri geçişine neden olabileceğini belirtti.

Dr. Alçay, "Su aldığımız yerler çok önemli. Suların güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaması gerekiyor. Su satış yerlerinde su damacanalarının ve pet şişelerin dışarıda, toz içinde ve güneşe maruz kaldığını görüyoruz. Bu tür yerlerden su almamak lazım. Su, oda sıcaklığında veya buzdolaplarında muhafaza edilmelidir. Kimyasal maddelerin bulunduğu yerlerde suyun saklanmaması önemlidir. Satın alırken suların temiz, hijyenik ve kapalı ortamlarda muhafaza edilmiş olmasına dikkat etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN