Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor, yaz aylarında ise bu vakaların arttığı belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl 600 milyon insan besin zehirlenmesi ile karşı karşıya kalıyor. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte besin zehirlenmesi vakalarının arttığı belirtiliyor. Besinler aracılığıyla insan vücuduna taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddelerin besin zehirlenmelerine neden olduğu biliniyor.
Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında artan sıcaklıkların etkisiyle besin zehirlenmesi vakalarının önemli ölçüde arttığını ifade ediyor. Besin zehirlenmelerine neden olan başlıca dört bakteri türünden bahsediyor. En sık görülen bakteri türü olan "stafilokok"un et, süt ve süt ürünlerinde, iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda bulunduğunu belirtiyor. Bu bakterinin alındıktan kısa bir süre sonra zehirlenme belirtilerine (örneğin kusma) neden olabildiğini söylüyor.
Besin zehirlenmelerine neden olan diğer bir bakteri türü olan "shigella"nın ise et, süt ve salata gibi besinlerde bulunduğunu ve belirtilerin birkaç gün içinde ortaya çıkabildiğini açıklıyor. "Clostridium botilinum" adlı bakterinin ise konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.
Gültaç Dayı Çamır, tüketicilere et alırken güvenilir kaynaklardan almaları gerektiğini, paketli ürünlerin hasar görmemiş olmasına dikkat etmeleri gerektiğini ve mutlaka etiket okumaları gerektiğini öneriyor. Ayrıca besinleri saklarken buzdolabı veya dondurucu kullanmanın önemini vurguluyor.
Besin hazırlığı yaparken kişisel hijyenin önemli olduğunu belirten Çamır, ellerin mutlaka sabunla yıkanması ve kesiklerin besinlerle temasının engellenmesi gerektiğini ifade ediyor. Sebze ve meyvelerin iyice yıkanması gerektiğini ve yiyeceklerin yeterli sürede ve sıcaklıkta pişirilmesi gerektiğini söylüyor.