Hüseyin İnan kimdir ve aslen nerelidir? 6 Mayıs 1972 yılında idam edilmişti

Hüseyin İnan kimdir ve aslen nerelidir? 6 Mayıs 1972 yılında idam edilmişti

Hüseyin İnan, 6 Mayıs 1972 yılında arkadaşları Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte idam edildi. Türkiye Sosyalist devrimcilerden biri olan Hüseyin İnan 48. ölüm yıl dönümünde hayatı merak konusu oldu. Peki, Hüseyin İnan kimdir ve aslen nerelidir? 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen sosyalist devrimcinin hakkında merak edilenler karar.com’da…

Hüseyin İnan, 1949 yılında dünyaya gelen Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972’de idam edildi. Sosyalist devrimci Hüseyin İnan’ın idamının üstünden tam 48 yıl geçti.“ Üç Fidan” isimlerinde biri olan Hüseyin İnan’ın hayat hikâyesi merak konusu oldu. Peki, Hüseyin İnan kimdir ve aslen nerelidir? İşte 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen devrimcinin hakkında merak edilenler…

HÜSEYİN İNAN KİMDİR VE ASLEN NERELİDİR?

Hüseyin İnan, 1949'da Sivas Gürün ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde dünyaya geldi. İlkokulu ve ortaokulu Sarız'da okudu. Lise eğitim hayatı da Kayseri'de tamamladı.

1966'da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü'ne üye oldu. Sosyalist Fikir Kulübü (SFK) ve bu derneğin bağlı olduğu Dev-Genç'e kayıt oldu. Hemen ardından, TİP'e de kayıt oldu. Gerek İzmir ve İstanbul, gerek Ankara da ve diğer illerdeki anti-emperyalist eylemlerde yer aldı. ABD 6. Filo'suna girişimlerde eylemin düzenleyicilerinden oldu. Toprak işgalleri gibi kırsal yörelerdeki eylemlerde aktif olarak rol aldı. 1966-1967 öğretim yılında, gerçeklesen ODTÜ Hazırlık boykotunun kurulmasında önderlik etti.

Ankara'da, ODTÜ öğrencisi olan ve önderliğini Sinan Cemgil ile beraber Hüseyin İnan'ı kurduğu grup, Türk sosyalizm tarihinin ilk silahlı örgütü olan THKO'nun çekirdek örgüt üyelerini oluşturdu. Aynı yıl İdari Bilimler Fakültesi'nden atılan Hüseyin İnan, ardından Sinan Cemgil, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la beraber paylaşacağı, ODTÜ Birinci Yurt'ta 201-202 numaralı odalarda kalmaya devam etti. 14 Ekim 1969 yılında, THKO'nun bu nüvesini oluşturan grup ile beraber Suriye üzerinden Ürdün'e, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'nün askeri kanadı olan El Fetih'in gerilla kamplarında eğitim aldı. Burada aldıkları eğitimin hemen sonra bir süre İsrail'e karşı yapılan karakol baskınlarında görev üstlendi.

Hüseyin İnan, Şubat 1970'te Türkiye'ye geri dönüş yaptığında, Diyarbakır-Gaziantep yolunda bir otobüste yakalandı. Diyarbakır’da devam eden yasal yargılama sonunda, Ekim 1970'te serbest bırakıldı.

Hüseyin İnan tahliye olmasının ardından yeniden Ankara'ya geldiğinde kafasındaki kır gerillası fikri iyice yerleşir. Aynı düşünceleri paylaşan Deniz Gezmiş’in yer aldığı İstanbul üyesi bir araya gelerek THKO'yu kurma kararını verirler. Bu karar üzerine Deniz Gezmiş, son kez ayrıldığı İstanbul'dan, Ankara'ya geri gelir.

Sinan Cemgil, Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin'in de üyesi olduğu THKO'nun önderliğinde teorisyeni olur. Diğer tarafından önderliklerin ve rol aldığı eylemlerin arından lider olarak kabul edilir. Sadece teorisyenlikle kalmaz ve THKO'nun tüm silahlı eylemlerinin bizzat kendisi yönetir. 29 Aralık 1970'te,4 Dev-Genç üyelerinden İlker Mansuroğlu'nun öldürülmesin ardından, THKO'nun örgüt olarak ilk defa adını kullandığı Kavaklıdere Polis Karakolu'nun kurşunlanmasın da 1 Ocak 1971'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, Amerikan askeri tesislerinin basılarak önce bir, daha sonra dört Amerikalı askerin kaçırılması eylemlerinde yer aldı.

23 Mart 1971'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde düştükleri pusuda Mehmet Nakiboğlu'yla birlikte yakalanır.

Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la Ankara 1. No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından yargılanarak 9 Ekim 1971'de idam kararı verilir. İdamların gerçekleşmemesi için gerek Meclis'te, gerek kamuoyunda ve gerekse örgüt arkadaşları tarafından çeşitli eylemler ve girişimlerde bulundular ama buna rağmen Yusuf Aslan ve Deniz Gezmiş'le beraber 6 Mayıs 1972'de idam edildi. Hüseyin İnan’ın son sözleri ise "Ben şahsî hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm"ifadeleri olmuştur.

Mezarı, Ankara/Karşıyaka L/17 Mezarlığın da bulunmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN