Tecrübe nedir?

Tecrübe nedir?

Detaylı bir araştırma yapıldığı zaman özellikle iş ile ilgili tüm alanlarda tecrübe istenmektedir. Bu tarz durumlarda insanların aklına gelen ilk soru tecrübe nedir? Sorusu oluyor. Tecrübe anlamında geniş çaplı bir araştırma yapıldığı takdirde genellikle insanların mevcut durumdaki işle ilgili bir bilgi edinmesi anlamına geliyor. Aşamaları ve bakış açıları değişebilecek bir kavram olarak nitelendirilir. Genellikle her bireyin hemen hemen bir konu hakkında bir tecrübesi bulunur.

TECRÜBE HANGİ ALANLARDA GEREKLİDİR?

Her bireyin iyi olduğu belli başlı alanlar bulunur. Teknoloji, dekorasyon ve bunun gibi alanlar geniş çaplı olarak yayılıyor. Her birinde daha iyi bir konuma gelebilmeleri adına tecrübeli olması gerekiyor.

İş yapabilme kriteri yükselerek nitelikli eleman vasfı kazanılmış oluyor. Günlük hayatımıza bakıldığı zaman özellikle iş görüşmelerinde en çok istenilen nitelik olarak belirtiliyor. Kişinin çalıştığı kurum ile ilgili herhangi bir bilgi sahibi olması bile tecrübeye giriyor.

TECRÜBE NEDEN GEREKLİDİR?

Bu durumun gerekli olmasının en büyük nedenlerinden biri yapılan işin en düzgün şekilde yapılması oluyor. Kişi bu anlamda ne kadar başarılı ve deneyimli olursa yaptığı işte o kadar pratik ve hızlı olur.

Çağımıza bakıldığı zaman özellikle bir ürünün tamiratı konusunda kişinin kesinlikle bilgi sahibi olması gerekir. Hangi bağlantının hangi noktaya işleyeceğine, ürünün nasıl çalışacağına bu şekilde karar verilir.

Tüm bunlar detaylandırılarak düşünüldüğü takdirde tecrübenin ne kadar gerekli bir durum olduğuna karar verir. Tecrübe aynı zamanda insana bilgi ve avantaj sağlayan önemli konular arasında bulunur. Kişi ne kadar tecrübe kazandıysa o kadar bilgi sahibi olmaktadır.

TECRÜBE NASIL KAZANILIR?

Kişinin okuduğu okuldan sonra bir işe atılması ile birlikte tecrübe kazanır. Bunların yanında eğer bir hedefi ve hayali varsa bunun peşinden giderek bu konuyla ilgili araştırma yapar. Açılan dükkan, yapılan iş ve yükselecek olan mevki tecrübeyi kapsar.

Girilen işte bir süre sonra kişi tecrübesini yükselterek kıdemli eleman vasfına da gelir. Kısaca bir değerlendirme yapıldığı takdirde bireyin işi bilmesine aslında tecrübe edilir.

Bu da belli zaman aralıkları ile birlikte oluşturulmaktadır. Deneyeyim de tecrübe sıfatının içerisinde bulunur. Bu iki kelime eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Çoğunlukla iş ile ilgili olanaklı durumlarda tecrübe karşımıza çıkar.

TECRÜBEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Belli başlı aşamalar tecrübeyi etkilenir. Bunlar şu şekilde açıklanmaktadır.

  • İşin durumu
  • Kişinin eğitim düzeyi
  • Yapılan işin büyüklüğü
  • İşte kalınan süre

Bunların hepsi tecrübeyi fazlasıyla etkilemektedir.

NEDEN TECRÜBELİ OLMAK GEREKLİDİR?

Yapılan bazı işler uzmanlık gerektirmektedir. İşin profesyonel bir şekilde yapılabilmesi adına adımlar atılır. Bu adımların içerisinde de tecrübe bulunur. Çalışılan yerde birey işini ne kadar iyi yaparsa o kadar olumlu sonuçlar ortaya çıkar. Bu günümüze bakıldığı zaman her alanla ilgili tecrübe ne kadar artarsa mağduriyet o kadar az yaşanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN