Dünya çapında genel kültür etkileri

Dünya çapında genel kültür etkileri

Dünya çapında genel kültürün etkileri azımsanmayacak derecede büyüktür. İnsanlar konuşa konuşa öğrenmekten ziyade okuyarak ve yazarak da kendilerini geliştirirler. Gelişimin içinde olan insan kendisini bir o kadar genel kültür kavramının da içinde bulur.

Kişi kendini genel kültür alanında geliştirdikçe hayatına büyük bir etki de sağlamaktadır. Özellikle internet çağında olan günümüz dünyasında kendi kendine eğitim anlayışı sayesinde insanlar dünü ve bugünü arasında önemli farklar keşfeder ve her yeni bilginin hayatlarına kattığı büyük değişimi gözlemleme imkânı bulurlar.

GENEL KÜLTÜRÜN HAYATIMIZDAKİ ETKİLERİ

Eski çağlardan beri insanlığın eğitim, sanayi, siyaset ve daha birçok alanda elde ettiği gelişmeler neticesinde zaman kavramı dahi elle tutulur bir hal almıştır. Sonunda geldiğimiz bu noktada ve gelişen teknoloji sayesinde dünya parmaklarımızın ucunda, ulaşabildiğimiz gözle görülür bir bilgi birikimi kadar bize yakın bir hale gelmiştir. Bu bilgiler ışığında, yaşadığımız çağda bilginin önemi yadsınamayacak kadar açıktır.

Gerek sosyal hayatımızda, gerek iş yaşamımızda karşımıza çıkan herhangi bir bilgi; genel kültür kapsamına girmektedir. Öyle ki çevremizde olan bitenlerden haberdar olmak bizimle beraber dönen bu dünyadan da haberdar olmamızı, dolayısıyla da akıp giden günlük yaşama daha iyi ayak uydurmamızı sağlar.

İş görüşmelerinde de altın bir kural sayılan ve dünya çapında işimize yarayacak olan genel kültür bilgisi kişiliğin de oturmasına katkı sağlamakta ve genel kültür sahibi insanı diğerlerinden ayıran belirgin bir çizgi çizmektedir. Bu sayede gelişen hayata adapte olma imkânı da aynı ölçüde artmaktadır.

Genel kültürlü olmak ayrıca bir hayat tarzıdır ve kişinin çok okuduğunu da gösterir. Bilgiyi elde etme yollarından birisi de okumak olduğu gibi, insanı araştırmaya iten yazmak eylemi de gelişmenin ilk aşamasını oluşturacaktır. Hayatın belirli evrelerinde edinilen bu bilgiler birikerek kişinin genel kültür seviyesini açıkça gözler önüne serer ve bu durum hareket ve davranışlara da yansımaya başlar. Fakat öğrenmek bununla sınırlı kalmaz. Bilgi seviyesi arttıkça bilgiye duyulan açlık da o denli artar ve böylelikle kültür seviyesi yükselmeye devam eder.

GENEL KÜLTÜRLÜ TOPLUMUN ÖZELLİKLERİ

Bir toplumdaki genel kültür seviyesi, o toplumun gerek sosyal, gerek siyasal, gerekse endüstriyel alanda gelişimi ile paralel olarak ivme kazanır. Toplumdaki refah seviyesi ne kadar yüksekse o toplumun eğitim seviyesini de o ölçüde anlamak ve ele almak mümkündür. Eğitim ne kadar yüksek olursa da girişkenlikle gelişim de o denli gelişmeye başlayacak ve bu sayede toplumun genel kültür seviyesini de görebilmek mümkün hale gelecektir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN