İnsan bedeni üzerindeki hormonel dengede oluşan sapmayla meydana gelebilecek rahatsızlıklardan biri olan conn sendromu için, detaylı laboratuvar testleri uygulanarak hasta üzerinde yapılan bireysel bir plan çerçevesinde tedavi gerçekleştirilir. Bu noktada testlerin içeriği ve saptadığı bulgular oldukça önem taşır.
İnsan bedenindeki böbrek üstü bezlerinde aşırı miktarda aldosteron salgısı bulunması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olan conn sendromu böbrek organına kan akışını sağlayacak damarların daralma durumu nedeniyle meydana gelir. Sekonder hipertansiyon hastalığına kolaylıkla sebebiyet verebilmektedir.
CONN SENDROMU KENDİNİ NASIL GÖSTERİRİ?
İkinci ismi "primer aldosteronizm" olan Conn sendromu, genellikle belirti olarak günlük, sıradan rahatsızlık verici uyarılardan ayırt edilebilecek özellikler gösterebilir.
Conn sendromu belirtileri şöyle sıralanabilir:
Halsizlik
Karıncalanma hissi
Fazla susuzluk
İdrara çıkma
Kas ağrıları
Erkeklere oranla kadınlarda daha çok rastlanan bu hastalığın sık görülme yaşı olarak ortalama 30-50 gibi bir sayı verebilmek mümkündür. Bunun yanında her insanda olma ihitmali de vardır. Conn sendromu devamında hipertansiyon gibi hayati bir hastalığı taşıdığından teşhisinin erken konulması oldukça önem arz etmektedir.
CONN SENDROMU İÇİN GEREKEN TESTLER
Bu testlerin uzmanlar tarafından istenmesindeki asıl amaç Conn sendromunun genel manada tanımlanmasına ek olarak bu sendromun alt tiplerini doğru bir biçimde saptayıp birbiri arasında ayrım yapabilme yetisi kazanmaktır. Tüm bu tetkikler sonucunda, hastanın bireysel olarak uzman tarafından hangi tedaviyi ne şekilde alacağı, planlar çerçevesinde belirlenerek tedaviye hazır hale gelinir.
LABORATUVAR TESTLERİ
Başlangıçta hastalardan "kan testi" ve "idrar testi" alınmaktadır. Doğru tanı ve hastalığın meydana getirdiği belirtilerin seviyesini, sıklığını anlayabilmek amacıyla bu testler büyük önem arz eder. Devamında bunlara ek olarak conn sendromu tetkikleri sırasında söz konusu hastaya "kan renin" ile "aldosteron testi" yapılması gerekir. Tam olarak bu hastalığın incelenme ve araştırılma kısmında bu testlerden faydalanılmaktadır.
Bu iki testin birbiriyle karşılatırılması sonucunda primer aldosteronizm risk faktörü açısından bir kanıya varılır. Testlerin bitiminde sonuç olarak eğer aldosteron hormonu fazlalaşmış, renin miktari azalmışsa primer aldoteronizmden bahsetmek mümkün hale gelir.
Testlerin devamında sonuç olarak conn sendromlu hastanın bedeninde herhangi bir tümör bulgusuna ulaşılıp ulaşılmayacağını öğrenmek adına bilgisayarlı tomografi taraması yöntemiyle böbrek üstü bezlerinde incelemeler yapılır.
Bu kısım yaşı oldukça ileri olan hastalarda farklı bir sonuç verebilir. Onlarda vücutlarının bu kısmında tümör bulunma ihtimali yüksek olması sebebiyle bedenlerinde aldosteron salgısına rastlanmaz, bu tümör farklı bir nedenle yapılan tetkikler neticesinde ortaya çıkar.
CONN SENDROMU TESTİ İSTİSNALARI
Testler esnasında uygulanan hiperplazi tespit incelemesi, her insan bedenindeki böbrek üstü bezlerinin ölçümleri farklılık gösterebileceğinden her defasında doğru sonuca ulaştırmayabilir. Tanının tam olarak konulamadığı noktada ise böbrek üstü veni üzerinden bir kan örneği testi yapılmaktadır.
Bu esnada organdan kan taşıyıcı toplardamarlardan örnekler alınmaktadır. Bu ölçümler sonucu aldosteron seviyesi iki böbrek üstü bezi arası karşılaştırmayla incelenir. Farklılığın çok olduğu sonuçlarda daha yüksek aldosteron konsantrasyonuna rastlanan kısımdaki böbrek üstü bezinde adenom olma ihtimali yüksekliği saptanır.
Sonuç olarak Conn Sendromu tetkikleri esnasında yapılan tüm bu laboratuvar testlerine ek olarak bazı estler de yapılmaktadır. Bunlar tümörler için yer tespiti sağlayıcı olarak kullanılan "BT taraması", daha çok primer hiperaldosteronizmin sağlayıcısı olarak kulanılan "kan basıncı ölçümü" gibi testlerdir.