Tek bir mahallede üretiliyor, lezzeti ata tohumundan geliyor!Ankara ve İstanbul ile sınırlı olan pazarı şimdi Avrupa’ya uzanıyor

Tek bir mahallede üretiliyor, lezzeti ata tohumundan geliyor!Ankara ve İstanbul ile sınırlı olan pazarı şimdi Avrupa’ya uzanıyor

Bu ürün Kayseri’de tek bir mahallede üretiliyor, lezzeti ata tohumundan geliyor. Bölgeye özgü olan ürün Ankara ve İstanbul gibi illere gönderilirken, şimdilerde gurbetçiler aracılığı ile pazarı Avrupa’ya uzanıyor…

Kayseri'nin Cırgalan Mahallesi'nde ata tohumuyla üretilen coğrafi işaretli Cırgalan biberi, iç piyasada olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Gurbetçiler ve kargo aracılığıyla Almanya ile Hollanda'ya gönderilen bu biber, acı tadı ve aromasıyla dikkat çekiyor.

BİBER ÜRETİMİ MAHALLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Cırgalan biberi, mahallenin kadınları tarafından temizlendikten sonra kurutulup değirmenlerde toz haline getiriliyor. Mahallenin yüzde 90'ı biber üretimiyle geçimini sağlıyor ve yılda yaklaşık 10-12 ton toz biber elde ediliyor. Bu durum, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin önemli bir parçası haline gelmiş durumda.

kayseride-cirgalan-biberi-uretimi-1.jpg

Mahalle muhtarı Mustafa Sever, Cırgalan biberinin mahallenin sembolü olduğunu belirtiyor. Sever, "Üretim için destek sağlandığında verimin artabileceğini" vurgulayarak, "Mahallemizde beton damların yerini çatılar aldı, bu yüzden sokaklarda kurutmak zorundayız," diyerek yerel yöneticilerden yardım talep etti.

kayseride-cirgalan-biberi-uretimi-2.jpg

EMEĞİN YOĞUN OLDUĞU BİR ÜRÜN

66 yaşındaki Azime Çalış, biber üretiminin zorluğuna dikkat çekti. Mart ayında ekimi yapılan biberler, ağustos sonunda hasat ediliyor. Çalış, Cırgalan biberlerinin, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş biberlerinden daha zahmetli bir süreçle üretildiğini ve bu yüzden kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

kayseride-cirgalan-biberi-uretimi-3.jpg

GURBETÇİLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Cırgalan biberi, yurt içinde İstanbul, Ankara ve Balıkesir gibi şehirlere gönderilirken, aynı zamanda gurbetçiler aracılığıyla yurt dışına da taşınıyor. Bu durum, Cırgalan biberinin uluslararası alanda da tanınmasını sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN