Yüzde 100 ata tohumuna talep yetişmiyor! Herkes ulaşsın diye tek kuruş almadan Türkiye'nin her iline dağıtıyor

Yüzde 100 ata tohumuna talep yetişmiyor! Herkes ulaşsın diye tek kuruş almadan Türkiye'nin her iline dağıtıyor

Trabzon’un Arsin ilçesinde yaşayan Fatih Çolak tarafından yetiştirilen yüzde 100 ata tohumuna talep yetişmiyor. Yaşadığı bir rahatsızlıktan dolayı hayatını organik tarıma adayan Çolak, şimdiye kadar 28.000 kişiye ücretsiz ata tohumu gönderdi…

Trabzon Arsin’de yaşayan Fatih Çolak, kendi üretimi olan ata tohumlarını herkes faydalansın diye Türkiye’nin her yerine ücretsiz ulaştırıyor. Sağlıklı yaşamın herkesin hakkı olduğunu düşünen ve bu fikirle yola çıkan Çolak, kendisine sosyal medya üzerinden ulaşan yaklaşık 28.000 kişiye fasulye, çilek, bamya, domates gibi 100 çeşitten fazla ata tohumu ulaştırdı.

RAHATSIZLIĞI HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

İstanbul’da yazılım işi yapan Çolak’ın hayatı, geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı değişti. Boynundan 5 cm’lik kitle alınan Çolak, doktorların sağlıklı beslenme tavsiyesi üzerine kendi gıdasını üretmeye başladı. Memleketi Trabzon Arsin’e yerleşerek organik tarım yapmaya başlayan Çolak, tüm ürünlerini ata tohumundan yetiştiriyor.

Ata tohumlarının sanılanın aksine oldukça verimli olduğunu ve sağlık üzerinde de olumlu etkiler gösterdiğini fark eden Çolak, bu tohumlardan herkesin faydalanması için ata tohumu biriktirmeye başladı ve çoğalttığı tohumları kendisine ulaşan herkese ücretsiz dağıttı. “Ben sağlıklı beslenebiliyorsam diğer insanlar neden beslenemiyor?” düşüncesi ile tohum dağıtımına başladığını söyleyen Çolak, "Her şeyde çifte standart olmamalı ama güvenli gıdaya ulaşmada hiç olmamalı. Sağlıklı gıda herkesin hakkı. Ürettiklerimi bütün ülkeye yayma gayem var. Benim tek başıma bütün ülkeye ata tohumu yayabilmem mümkün değil ancak oluşturduğumuz farkındalıkla insanların pazarda markette sağlıklı tohumlarla üretilmiş gıdalara ulaşmasını sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

trabzon-arsinde-ata-tohumu-2.jpg

DOĞRU YÖNTEMLERLE EKİLDİĞİNDE VERİMİ ARTIYOR

Ata tohumlarının verimsiz olduğu yönündeki düşüncenin tamamen yanlış olduğunu belirten Çolak, "Ata tohumları verimli tohumlardır. Bunun aksini ancak deneyimleyerek gösterebiliriz. Ata tohumları doğru yöntemlerle ekilirse daha verimli ürün verir, daha az suya ihtiyaç duyar, kimyasal gübreye ihtiyaç duymaz ve maliyeti düşüktür. İnsanlar ata tohumu ektiklerinde ellerinin boş dönmeyeceklerini bilmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ata tohumu ulaştırdığı insanlardan çok olumlu dönüşler aldığını kaydeden Çolak, "Bu lezzeti hatırlıyorum", "Ben hayatımda böyle domates yemedim", "Domatesin kokusu varmış" gibi dönüşler aldığını belirtti.

trabzon-arsinde-ata-tohumu-1.jpg

100’DEN FAZLA ATA TOHUMU VAR

Elinden domates, fasulye çeşitleri, roka, mısır gibi 100’den fazla ata tohumu olduğunu söyleyen Çolak, ata tohumu konusunda Tarım Bakanlığı tarafından da bir seferberlik başlatması gerektiğini vurgulayarak, "Sağlıklı gıda demek, sağlıklı beslenen, sağlıklı yaşayan, hastaneye yolu az düşen insan demektir. Bu da devletin sağlık harcamalarını azaltan bir etkendir. Sağlıklı gıda demek yurt dışına ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmemesi demektir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN