Yüksek sıcaklıklar elektrik tüketimini yüzde 15 artırdı

Yüksek sıcaklıklar elektrik tüketimini yüzde 15 artırdı

Türkiye'nin elektrik tüketimi, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve artan klima kullanımı gibi sebeplerle, haziran ayında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 arttı. Aynı dönemde doğal gaz, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretimi de kayda değer oranda yükseldi.

Türkiye Elektrik İletim AŞ ve AccuWeather verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye son yılların en sıcak haziranını yaşadı. Geçen yıl haziran ayında sıcaklıklar genellikle 21-26 santigrat derece arasında değişirken, bu yıl haziranın ilk gününde sıcaklık 30 santigrat dereceye ulaştı ve bazı şehirlerde 42 dereceye ulaştı.

Haziran ayında en düşük sıcaklık bile geçen yılın en yüksek sıcaklığından fazla oldu.

Bu dönemde Türkiye'nin elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 artarak 28 milyon 556 bin 804 megavatsaat olarak gerçekleşti. Geçen yıl haziran ayında bu rakam 24 milyon 873 bin 787 megavatsaat olarak kaydedilmişti.

Artan sıcaklıklar nedeniyle klimaların yoğun kullanımı, tüketim artışında önemli bir rol oynadı. Doğal gazdan elektrik üretimi bu dönemde yüzde 99 artarak 4 milyon 601 bin 650 megavatsaat oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 2 milyon 315 bin 501 megavatsaat olarak kaydedilmişti.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ YÜZDE 61 ARTTI

Güneş enerjisinden elektrik üretimi yüzde 61 artışla 3 milyon 226 bin 93 megavatsaat, rüzgar enerjisinden elektrik üretimi ise yüzde 34 artışla 3 milyon 36 bin 992 megavatsaat olarak kaydedildi. Hidrolik enerji, linyit ve ithal kömürden elektrik üretiminde ise kayda değer bir değişiklik olmadı.

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, Haziran 2023 tüm zamanların en sıcak haziranı olarak kaydedilmişti. Bu yılki haziran ayının da yeni bir rekor getirmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN