'Bozkurt işareti' krizi derinleşiyor: Almanya da Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı

'Bozkurt işareti' krizi derinleşiyor:  Almanya da Türkiye Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı

Merih Demiral'ın, Almanya'nın ev sahipliğindeki EURO 2024 maçında 'bozkurt' işareti yapması sonrası Ankara ile Berlin arasındaki gerilim derinleşiyor. Almanya Dışişleri'nin, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i bakanlığa çağırdığı belirtildi.

Türk Milli Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın, EURO 2024'te Avusturya'ya attığı gol sonrasında bozkurt işareti yapması Almanya kamuoyunda büyük bir tartışma başlattı, Berlin-Ankara hattında da diplomatik gerilime yol açtı.

Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi'ni dün Dışişleri'ne çağırmasının ardından, bugün de Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye Büyükelçisi'ni çağırdığı açıklandı.

UEFA'nın Demiral hakkında "uygunsuz davranış" sergilediği iddiasıyla Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca başlattığı soruşturmanın sonuçlanması bekleniyor.

ALMANYA'DA BOZKURT İŞARETİ YASAK MI?

Merih Demiral'ın yaptığı işaret Almanya siyasetinde de gündem oldu.

Turnuvaya ev sahipliği yapan Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, X hesabında yaptığı paylaşımda, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok." mesajını verdi.

Faeser, paylaşımında "Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bu işaretin kullanımıyla ilgili Almanya'da bir yasak bulunmuyor. Ancak Avusturya 2019'da bu işaretin kullanımını yasakladı. Türkiye o dönemde ikili ilişkilere zarar vereceği gerekçesiyle yasak kararını kınadı.

BENZER ÖRNEKLERDE NE KARAR VERİLDİ?

Almanya’da yapılan turnuvada bir gazetecinin akreditasyonu “milliyetçi siyasi işaret” yaptığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Söz konusu olayda, Kosovalı gazeteci Arlind Sadiku, UEFA’nın kendisini binlerce Sırp taraftarın yakınına yerleştirdiğini savunmuş ve bu taraftarların “Sırbistan’ın kalbi Kosova” tezahüratı yaptığını aktarmıştı.

Sadiku’nun akreditasyonu, bu taraftarlara dönerek “kartal” işareti yapması sonrası iptal edildi. Benzer bir olay 2018’deki Dünya Kupası’nda da yaşandı. İsviçre’nin Arnavutluk kökenli oyuncuları Granit Xhaka ve Xherdan Shaqiri, Sırbistan ile oynanan maçta 'kartal' işareti yapmıştı.

FIFA, bu hareket karşısında iki oyuncuya para cezası vermekle yetindi.

Son dakika haberinin detayları hazırlanıyor...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN