Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan kahreden rapor: Yılın ilk 6 ayında 322 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan kahreden rapor: Yılın ilk 6 ayında 322 kadın öldürüldü

Türkiye'de neredeyse her gün bir kadın, eşi, sevgilisi, ayrıldığı ya da ayrılmak istediği erkek tarafından öldürülüyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yılın ilk yarısında 205 kadın cinayetinin, 117 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini açıkladı. Genel Sekreter Ataselim, "Kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Yüzde 11'i birlikte olduğu erkek, yüzde 9 babası tarafından öldürüldü. Yani kadınlar en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldü." dedi.

Kadın cinayetlerinin ardı arkası kesilmiyor. Türkiye'de 'önlenemeyen' kadın cinayetleri toplumsal bir sorun haline geldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yılın ilk yarısında gerçekleşen ölümlerin raporunu paylaştı.

Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantıda, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Sekreteri Fidan Ataselim yaptığı açıklamada, 205 kadın cinayetinin, 117 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini söyledi.

‘KADINLAR EN YAKININDAKİ ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ’

Devletin kadın cinayetleriyle ilgili verileri tutmamasının eleştirildiği açıklamada Fidan Ataselim, şunları söyledi:

“Her gün erkekler tarafından öldürülen kadınların haberini alıyoruz. Biz sadece ulaşabildiğimiz verileri sizlerle paylaşıyoruz. Peki kadınları kim öldürdü? Kadınların yüzde 42’si evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Yüzde 11'i birlikte olduğu erkek, yüzde 9 babası tarafından öldürüldü. Yani kadınlar en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldü. Son 6 aya baktığımızda kadınların yüzde 59’u ateşli silah tarafından öldürüldü. Bireysel silahlanmanın önüne geçebilir. Ayrıca kadınların yüzde 57’si evinde öldürüldü.”

‘MART, KADIN CİNAYETLERİNİN EN AZ OLDUĞU AY’

Ataselim, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzacı olmaktan çıktığına değinerek, bir karşılaştırma yaptı. İçişleri Bakanlığı’nın kadın cinayetlerinin azaldığı iddiasına atıfla konuşan Ataselim, şöyle konuştu:

“2021’de 131 kadın öldürüldü 99 kadın ise şüpheli şekilde öldü. 2024’e gelene kadar kadın cinayetleri artarak devam etti. Bu karşılaştırma yılların ilk 6 aylarını kapsıyor. Kadın mücadele ettiği durumda, daha görünür olduğunda, kadın cinayetlerinin azaldığını görüyoruz. Mesela mart ayında kadın cinayetleri azalıyor. Sonrasında ise kadın cinayetleri artıyor. Mayıs ve haziran ayları kadın cinayetlerinin en çok arttığı aylar oldu.”

‘TÜRKİYE AB’YE KENDİ POZİSYONUNU İYİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR’

Mayıs ayında Ailenin Korunması ve Güçlenmesi Eylem ve Vizyon Paketi açıklandı. “Aile birliğimiz önemli” dedikleri her durumda kadınların daha çok öldürüldüğünü sözlerine ekleyen Ataselim, “Aile odaklı politikalarınızdan kadınların yaşaması için vazgeçmek zorundasınız. 6284 sayılı bir kanunumuz var. Bakanlık bir çalışma yapmış. Bir kılavuz hazırlamışlar. Ancak bu kılavuzu hazırlayanlar, başta kendileri uygulamıyor. Sırf AB’ye Türkiye’nin pozisyonunu daha iyi göstermek için hazırlanan bir kağıt parçası. Bu bir AB projesiydi. Bunu neden uygulamıyorsunuz?” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN