Sıcaktan bunalsanız da ölseniz da sakın bunu yapmayın! Uzmanlar üstüne basa basa uyardı, mideyi taş gibi kaskatı yapıyor...
Sıcak yaz günlerinde serinlemek amacıyla içilen soğuk su, mide ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerde, soğuk suyun hızlı içilmesi, mide problemlerini tetikleyebilir.
Sıcak havalarda serinlemek için soğuk içecekler tüketmek yaygın bir alışkanlık olsa da, bu tür içeceklerin sindirim sistemi üzerinde bazı olumsuz etkileri olabilir. Normalde vücut sıcaklığı 36-37 derece arasında olan bir kişide, soğuk su içmenin vücut ısısı ile arasında büyük bir fark oluşturması zararlı olabilir. Eğer içilen su aşırı soğuksa, vücut buna adapte olmakta zorlanabilir ve bazı sağlık sorunları meydana gelebilir.
SOĞUK SU VE MİDE PROBLEMLERİ
Soğuk suyu hızlı bir şekilde içmek, mide-bağırsak sisteminde kasılmalara, gaz birikimine ve şişkinliğe neden olabilir. Gastrit ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerde, aşırı soğuk su içmek mide asidini arttırarak gaz, yanma, kramp gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür rahatsızlıkların daha da artmaması için soğuk suyu yavaş yavaş ve küçük yudumlarla içmek önerilmektedir.
BAĞIRSAK HAREKETLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Soğuk su içmek, bağırsak hareketlerini hızlandırabilir ve bu da karında ağrı, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bu nedenle, soğuk suyun vücuda zarar vermemesi için, içilecek suyun sıcaklık derecesinin 16 derece civarında olması en sağlıklısıdır. Eğer su daha soğuksa, biraz ılık su eklenmesi daha uygun olacaktır.