Kastamonuların geçim kaynağı! Sıfır emek bol kazanç! İsviçre ve Fransa’ya satman isteyen sıra bekliyor! Yılda 100 milyon TL get

Kastamonuların geçim kaynağı! Sıfır emek bol kazanç!  İsviçre ve Fransa’ya satman isteyen sıra bekliyor! Yılda 100 milyon TL get

Kastamonu'nun verimli topraklarında kendi kendine yetişiyor, emek harcamayan Kastamonulular yılda 100 milyon TL getiri sağlıyor. İsviçre, Fransa, Yunanistan'a satmak isteyen sıra bekliyor. İşte tüm detaylar…

Kastamonu’nun eşsiz doğası, vatandaşlara geçim kaynağı sunan bol miktarda doğal mantar yetiştiriciliğine olanak tanıyor. Sonbaharda etkili olan yağışlarla birlikte mantar bolluğu yaşanan Kastamonu, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da mantar merkezi haline gelmiş durumda.

Kırsal bölgelerde doğadan toplanan mantarlar, Kastamonu’da bulunan mantar işleme tesislerinde işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına ve Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ihracat ediliyor. Yıllık yaklaşık 100 milyon TL değerinde ihracat yapılırken, bu ürünler Avrupa ülkelerinde yoğun ilgi görüyor.

3 KUŞAKTIR DEVAM EDEN GELENEKSEL İŞLETME

Dedesi ve babasının ardından mantar işini sürdüren 3. kuşak girişimci Ferhat Çelik, eşi Arzu Çelik ile birlikte yıllık yaklaşık 900 ton mantarı işleyerek Avrupa’ya gönderiyor. Ferhat Çelik, 1988 yılından beri mantar işiyle uğraştığını belirterek, her geçen yıl işlerini büyüttüklerini ifade ediyor.

Kastamonu'da mantardan 100 milyonluk dev gelir || Kastamonu Doğrusöz Gazetesi

Çelik çifti, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) IPARD-2 13. çağrısına başvurarak 11,6 milyon TL değerindeki yatırımlarını 5 milyon TL hibe desteğiyle güçlendirdi. Bu yatırımlar sayesinde soğuk hava deposu ekipmanlarını yenileyen Çelik çifti, ayrıca frigorifik kasalı 3 araç satın alarak lojistik altyapısını geliştirdi.

DOĞADAN AVRUPA SOFRALARINA

Doğada doğal şekilde yetişen mantarlar, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanarak işleme tesislerine getiriliyor. Bu tesislerde işlenip paketlenen mantarlar, dondurulmuş halde Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kastamonu'daki işletmelerin Avrupa sofralarına taşıdığı mantar çeşitleri arasında özellikle protein ve lezzet zenginliğiyle öne çıkan 8-10 çeşit bulunuyor.

Kastamonuların geçim kaynağı! Sıfır emek bol kazanç: İsviçre ve Fransa'ya satman için sıra bekliyor! Yılda 100 milyon TL getiri

Ferhat Çelik, ihracat süreciyle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Mantarın alımı, işlenmesi, paketlenmesi ve ihracatı süreçlerini işletmemizde titizlikle gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde üretilen mantarın yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Avrupa’da mantara olan talep her geçen gün artıyor. Bunun nedeni, mantarın hem protein hem de lezzet açısından ete kıyasla daha zengin bir besin kaynağı olması.”

KASTAMONU MANTARLARI AVRUPA’DA İLGİ ODAĞI

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, mantarın bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu vurguladı. Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Kastamonu, mantar toplama ve işleme alanında ülkemizin lider şehirlerinden biri. Doğamız, çok çeşitli ve bol miktarda mantar üretimi için son derece uygun. İşleme tesislerinde mantarların paketlenerek yurtdışına gönderilmesi ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak işletmelere hem Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı hem de TKDK aracılığıyla destekler sunuyoruz.”

EKONOMİK KATKI SAĞLIYOR

Bu yıl, bölgedeki mantar üretimi önceki yıllara kıyasla daha verimli bir sezon geçirdi. Ferhat Çelik, 900 ton civarında mantarın Kastamonu’daki işletmelerde işlendiğini ve büyük bir kısmının ihraç edildiğini belirtti. Toplamda 18 çeşit mantarın toplandığı Kastamonu'da, en çok tercih edilen türler Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere İsviçre, Bulgaristan ve Yunanistan’a ihraç ediliyor.

KASTAMONU'DAN AVRUPAYA 100 MİLYON LİRALIK MANTAR İHRACATI - Karabük Net Haber

Mantarın ekonomik katkısına dikkat çeken Çelik, “Doğamızın sunduğu bu zenginlik, hem ülkemiz ekonomisine hem de uluslararası pazara önemli bir gelir sağlıyor. Mantar, etten daha fazla protein içermesi ve eşsiz lezzetiyle Avrupa pazarında çok ilgi görüyor” dedi.

KASTAMONU’NUN DOĞAL SERVETİ

Kastamonu, doğal mantar zenginliği sayesinde hem yerel ekonomiye hem de uluslararası ticarete katkı sunmaya devam ediyor. Doğanın sunduğu bu değer, doğru işleme ve ihracat stratejileriyle küresel pazarda da büyük talep görüyor. Mantarcılık, Kastamonu için sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda bölgenin en önemli ekonomik başarı hikayelerinden biri.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN