Mühendislik mesleğini bırakıp 44 koyun ile işe başladı. Kendi yemini bile üretecek hale geldi. Sürüsündeki koyunların sayısı 510'a ulaştı.
İzmir’de doğup büyüyen ve 2012 yılında Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan 38 yaşındaki Ömer Kandemir, hayvancılığa olan tutkusunu gerçeğe dönüştürerek sıra dışı bir başarıya imza attı. Bursa’da bir doğal gaz firmasında beş yıl çalışan Kandemir, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için 2017’de radikal bir kararla işinden ayrıldı.
KÖY HAYATINA İLK ADIM: 40 DÖNÜMLÜK ARAZİ SATIN ALDI
Hayvancılık yapmak için Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Sarıyazı Köyü’nde bir arkadaşıyla birlikte 40 dönümlük bir arazi satın alan Kandemir, burada kendi imkânlarıyla ağıl, samanlık ve ev inşa etti. İlk etapta anaç koyun yetiştirmeye başlayan genç girişimci, hayallerine bir adım daha yaklaştı.
HİBE DESTEĞİYLE SÜRÜSÜNÜ BÜYÜTTÜ
2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesine başvuran Kandemir, hibe desteği sayesinde sürüsünü genişletti. Bu proje kapsamında 44 gebe koyun ve bir koç satın alan Kandemir, “Karacabey merinosu” cinsi koyunların üretim kapasitesini artırarak büyük bir avantaj elde etti.
KENDİ YEMİNİ ÜRETİYOR
Bugün itibarıyla 1,5 yılda sürüsünü 500 küçükbaş hayvana çıkaran Kandemir, hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak için köyde kiraladığı tarlalarda yonca, yem bezelyesi ve yulaf gibi bitkiler yetiştiriyor. Kandemir, yetiştirdiği kuzuları başta Bursa’daki kasaplar olmak üzere Et ve Süt Kurumu’na da satışını gerçekleştiriyor.
VETERİNERLİK EĞİTİMİYLE BİLİNÇLİ HAYVANCILIK
2019 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne kaydolan Kandemir, şu anda 6. sınıfta eğitimine devam ediyor. Çiftliğinde ise 200 koyun, 10 koç ve 300 kuzu ile üretim faaliyetlerini sürdürüyor.
Hayvancılık mesleğinin kendisine büyük bir tatmin sağladığını ifade eden Kandemir, şunları söyledi:
"Bilinçli hayvancılık yapmak isteyen biri olarak projeden yararlanıp sürüyü büyütmek istedim. Maddi olarak büyük destek sağlanmış oldu. Doğan kuzuları 50-60 günlükken sütten kesiyoruz. 50 kilogram canlı ağırlığa ulaştıklarında, yüzde 55 et randımanıyla kesime gönderiyoruz."
ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: DİŞİ KUZULAR SÜRÜYE KATILIYOR
Koyunların yaklaşık 150 günlük gebelik sürecinden sonra doğan dişi kuzuların yüzde 20’si sürüye ekleniyor. Kandemir, 4-5 yaşına gelen anaç koyunların ise kasaplık olarak değerlendirildiğini belirtti. Ayrıca, dişi koyunlar için uyguladığı “flushing” yöntemi sayesinde doğurganlık oranlarını artırdıklarını kaydetti.
GENÇLER İÇİN ÖNEMLİ BİR ÖRNEK
“Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” projesinin hayvancılık yapmak isteyen gençler için büyük bir fırsat sunduğunu vurgulayan Kandemir, şu mesajı verdi:
"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller" projesinden büyük fayda gördüğünü ifade eden Kandemir, sözlerine şöyle tamamladı: "Bu tür projelerin gençler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve devamlılığını diliyorum. Bu işi kaliteli ve bilinçli yapmak isteyenler için ve ülke hayvancılığına destek olması adına güzel bir şey. Gebe koyun aldığımız için ilk zamanda bile kuzularımız oldu. Üreticiler tarafından değerlendirilmeli diye düşünüyorum."