Vatandaş canından bezdi! Kürekle topluyor, yatakların içi bile fıkır fıkır kaynıyor! "Acil önlem" diyerek yetkililere seslendi

Vatandaş canından bezdi! Kürekle topluyor, yatakların içi bile fıkır fıkır kaynıyor! "Acil önlem" diyerek yetkililere seslendi

O şehirde resmen istila altında. Yetkililere yalvaran vatandaşlar boncuk boncuk dökülen ve her yerden çıkan o böceklere karşı acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Vatandaşın gözüne uyku girmiyor. İşte her yeri istila eden o böcekler…

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde böcek istilası ile karşı karşıya kalan vatandaşlar isyan ediyor. Merkezine 3 kilometre mesafede yer alan 100 haneli Vezirli Mahallesi sonbahar ayları ile birlikte tespih böceklerinin istilasına uğradı. Mahallede hemen hemen her evde ortaya çıkan böcekler vatandaşı da canından bezdirdi. Kürek dolusu dışarıya atılan böceklere yetişmek de yetersiz kaldığını belirten halk sayıları her gün artmaya devam eden böceklere karşı yetkililerden yardım istedi. İşte her yeri istila eden o böcekler…

İLAÇLAMA YAPILMASI ŞART

Bölgede etkili bir ilaçlama yapılması gerektiğinin altını çizen mahalle sakini Merve Soydan, geceleri uyuyamaz hale geldiklerini aktardı. Ellerinden süpürgenin düşmediğine ifade eden Soydan, yatakların içine, perdelere, tavanlara kadar tırmandığını belirtti. Böceklerin her yerde görüldüğünü ifade eden Merve Soydan, süpürmekle ya da temizlemekle baş edemediklerini aktardı. İlaçlama yapmalarına rağmen yetersiz kaldıklarının altını çizen Soydan, kulağa, burnuna girecek korkusu ile geceleri de uyuyamaz hale geldiklerini ifade etti. Mahallede yaşayan 5 çocuk annesi Ayşegül'le ise çocukların yaşadıkları korkuyu işaret ederek akrabalarının yanına göndermek durumunda kaldıklarını dile getirdi.

tesbih-bocegi.jpg

DRENAJ YAPILMAYINCA ORTAYA ÇIKIYOR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evin Polat Akköprü, bu durumun özellikle iklim farklılıklarından ve yanlış yapılan zirai ilaçlama yöntemlerinden dolayı olduğunu belirtti. Besin zincirindeki önemli doğal düşman türlerinin yok edilmesi ile birlikte böcek artışının görüldüğüne değinen Akköprü, nemli ortamlarda çoğalabilen böceklerin borik asit veya diaotomlu toprak kullanılarak yok edilebileceğini aktardı. Akköprü, açıklamalarında şu ifadeleri yer verdi:

"Tespih böceklerinin orada bulunmasının en önemli nedenlerinden biri o bölgenin sulak alanda olması. Çünkü tespih böcekleri nemi çok seven, nemde daha fazla çoğalan, üreyen canlılardır. Bunlar böcek grubuna dahil değil. Bilimsel olarak farklı bir sınıftalar. Çürükçül canlılar ve bulundukları ortamdaki çürümüş bitki artıkları ve odun dokusu ile beslenen, doğaya aslında bir anlamda fayda sağlayan canlılardır. Tam olarak zararlı diyemiyoruz. Zararlı kavramı olması için bizim ürünlerimize de zarar vermiş olması gerekiyor. Bitkisel materyallerle de beslenebiliyorlar.”

bocek-tesbih.jpg

İNSANLARI RAHATSIZ EDİYOR

Yaşanan sorunun en büyük nedeninin insanları evlerinde rahatsız etmesi olduğunu ifade eden Akköprü, Bu durumun artış nedenlerinin yağmurların çok yoğun yağması olabileceğini aktardı. Drenaj yapılmayan alanlarda bol miktarda bu canlılara rastlandığını ifade eden Doç. Dr. Evin Polat Akköprü, nemli ortamlarda yer alan duvar çatlaklarında ya da evlerdeki mobilyalarda görülse bile kuru ortamlara zarar vermediklerini aktardı. Kuru mobilyaların içerisine girip orada beslendiklerini ifade eden Akköprü, besin alanlarının yalnızca nemli ortamlar olduğuna değinerek çürükçül odun yapılarının beslenme sistemlerini oluşturduğunu vurguladı. Doç. Dr. Evin Polat Akköprü, tesbih böceklerinin özellikle lavabo altları, mutfaklarda, banyolarda bulunan lavabo altlarındaki çürümüş odunsu maddeleri hedef aldığını söyledi.

bocek-evde.jpg

ACİL TEDBİR ALINMASI GEREKİYOR

Bu bölgelerde bireysel olarak yapılması gereken durumun ilaçlamanın yanı sıra vücut yüzeylerine temas ettiğinde kurumalarını sağlayacak kimyasalları kullanmak olduğunu aktardı. Borik asit ile temas etmiş bir böceğin vücut yüzeyinin kuruduğunu ifade eden Akköprü, bu sayede böceklerin öldüğünün görüldüğünü ifade etti. Bu kapsamda bulundukları alanlara borik asit uygulanabileceğini söyleyen Akköprü, “Ya da diatomlu topraklar var ve bu canlılar bu topraklardan da çok etkileniyorlar. Evlerin kapı pervazlarına, pencerelere, yarık ve çatlaklara, bu topraklardan ya da borik asit tozlarından ilave edilebilir. Aslında bildiğimiz tuz bile bunlar için doğal bir mücadele. Bunlar uygulanabilir" dedi.

Mahallede yaşayan vatandaşların yanlış ilaçlama yapmış olabileceğini dile getiren Doç. Dr. Evin Polat Akköprü, "Yapılan ilaçlamaların doğru olup olmadığı, doğru dozda olup olmaması bu tür canlıların doğal düşmanlarını çok rahat etkiliyor. Ortamda bunların doğal düşmanı olmadığı zaman da, zararlıların popülasyonları artıyor" sözlerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN