Zonguldak, Bartın ve Kastamonu sınırlarına giren 3 bin 500 hektarlık orman alanında maden arama izni verildiğini KARAR ortaya çıkardı. Küre Dağları'nın uzantısı olan bölgeleri de kapsayan izin için Alaplı'ya bağlı Fındıklı Köyü'nde yaşayan halk da yeşil talana karşı ayaklandı.
MERVE ŞİŞMAN
Küre Dağları’nın eteğindeki nadir endemik bitkileri barındıran ve dünyanın en derin ikinci kanyonuna ev sahipliği yapan bölgede ‘3 bin 500 hektar’ alana maden arama izni verildiğini KARAR geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarmıştı.
Küre Dağları'nın uzantısı olan bölgeleri de kapsayan izin için TEMA, milyonlarca yılda oluşan doğal varlıkların maden faaliyetiyle birlikte risk altına gireceği uyarısında bulundu. Zonguldak Alaplı'ya bağlı Fındıklı Köyü'nün Muhtarı Bayram Sezgin ise bölgenin fındık ve ceviz ağaçlarıyla dolu olduğunu aynı zamanda arıcılık yapıldığını belirtti.
KARAR'a konuşan Muhtar Bayram Sezgin "Bu kadar verimli bir alan uzman görüşü bile alınmadan tahrip edilecek. Nefesimizi kesmesinler" tepkisini gösterdi.
Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça da zengin bir ekolojinin gözden çıkarıldığını belirtti. Tarım Yazarı Gazi Kutlu "Maden çevresindeki tarım arazileri binlerce yılda oluşmuş yapısını kaybediyor. Madenlerin tarım alanlarına zarar vermediğini savunanlar Cerattepe'ye, İkizköy'e baksın" dedi.
Maden iznine dönük tepkiler karşısında Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu “Tabii ki maden aramamız gerekiyor. Bu konuda kimseden izin almamız söz konusu olamaz” dedi. Bölge halkının sıkıntısına kulak vermesi gereken valinin bu ifadeleri büyük tepki çekti. Bugün köylüler de yeşil talan karşı ayaklandı.
Zonguldak Alaplı'ya bağlı Fındıklı Köyü'nde yaşayan halk, maden araması yapacak şirkete tepki gösterdi. Köylüler, 'Mavera Alaplı'dan uzak dur', 'Mavera köyümüzden defol', 'Halkın rızası olmadığı işten hayır gelmez', 'Zulüm varsa direniş de var', 'Fındıklı'da madene hayır', 'Doğa katliamına hayır', 'Kestane balımıza siyanür karıştırmayacağız', 'Toprağımı zehirleme', 'Ağaca toprağa yaşama dokunma' dövizlerini taşıyarak yürüyüş yaptı.
Uzman görüşü ve ÇED raporu istenmeden verilen sondaj ruhsatıyla ülkenin en değerli doğa hazinelerinden biri daha gözden çıkarıldı. CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul da köylülerin direnişe destek olmak için köyde yapılan eylemde bulundu. Mavera Maden İşletmeleri Limited'in Zonguldak'ın Devrek bölgesinde Manganez, Alaplı bölgesinde de Bakır çıkarmak için maden arama izni aldığı biliniyor.
Mavera Maden İşletmeleri Limited şirketinin maden cinslerini çıkarmak için tahrip edeceği iller ve ilçeler de şöyle sıralanıyor:
- Van’ın İpekyolu ilçesinde Demir ve manganez,
- Çorum’un Osmancık ilçesinde altın ve bakır,
- Erzincan’ın Tercan ilçesinde bakır ve çinko,
- Tunceli’nin Hozat ilçesinde bakır,
- Bilecik’in İnhisar ilçesinde altın ve bakır,
- Ordu’nun Gölköy bölgesinde altın, bakır ve çinko,
- Manisa’nın Akhisar ilçesinde nikel,
- Zonguldak’ın Alaplı ve Devrek ilçesinde bakır ve manganez,
- Yozgat’ın Sorgun ve Akdağmadeni ilçesinde kurşun ve manganez,
- Sivas’ın Suşehri ilçesinde kurşun, çinko ve bakır,
- Erzurum’un Narman, Tekman, Şenkaya, Tortum bölgelerinde altın, bakır, demir, kurşun ve molibden aranacak.