Üniversite kayıtları pahalı başladı: Yurt ve kira krizi öğrencilerin eğitimini engelliyor

Üniversite kayıtları pahalı başladı: Yurt ve kira krizi öğrencilerin eğitimini engelliyor

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler barınma krizi ile karşı karşıya kaldı. Ulaşım ve beslenme masraflarındaki artışın yanına yurt ve kira maliyetleri eklenince üniversite okumanın bedeli de giderek ağırlaşıyor. Yurt sorunu ve kira artışları öğrencilerin bütçelerini zorlayarak, birçok öğrenciyi aile evinde kalmaya veya arkadaşlarıyla birlikte kiralık evlerde yaşamaya itti. Birçok genç ise hayallerindeki üniversitelerde okumaktan vazgeçmek zorunda kaldı.

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin en büyük sorunlarından biri olan barınma krizi yeniden alevlendi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında üniversiteye yerleşen yüz binlerce genç, yurt kapasitelerinin yetersizliği ve fahiş kira fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı.

KYK yurtlarının sınırlı kapasitesi ve özel yurtların yüksek fiyatları öğrencileri zor durumda bırakırken, birçok genç hayallerindeki şehirlerdeki üniversitelerde okumaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Özellikle büyükşehirlerde özel yurtların aylık ücretleri 8 bin 500 TL ile 42 bin TL arasında değişirken, KYK yurtlarına olan talep de oldukça yüksek. Ancak KYK yurtlarının kapasitesi de sınırlı kalıyor.

Kira artışları da öğrencilerin bütçelerini zorlayarak, birçok öğrenciyi aile evinde kalmaya veya arkadaşlarıyla birlikte kiralık evlerde yaşamaya itti. Bu durum, öğrencilerin eğitim hayatlarına odaklanmalarını engelleyerek, akademik başarılarını olumsuz etkiliyor.

KYK YURTLARININ YETERSİZLİĞİ

Özellikle büyükşehirlerdeki özel yurtların aylık ücretleri 8 bin 500 TL'den başlayarak 42 bin 000 TL'ye kadar çıkıyor. Bu durum, öğrencileri ekonomik olarak zorlarken, birçok öğrenci özel yurtlardaki yüksek fiyatlar nedeniyle KYK yurtlarına yönelmek zorunda kalıyor. Ancak KYK yurtlarının da kapasitesi sınırlı. Geçen yıl itibarıyla toplam yurt kapasitesi 950 bin iken, yatak sayısı sadece 33 bin 806 artırılabildi.

KİRA ARTIŞ ORANLARI EĞİTİM HAYALLERİNİ ERTELETİYOR

Eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler için barınma, en büyük sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Kiraların yüksek olması ve özel yurtların maliyetlerinin bütçeleri zorlaması nedeniyle öğrenciler, aileleriyle birlikte kalmayı veya çok sayıda kişiyle paylaşılan evlerde yaşamayı tercih ediyor. Kiralardaki artış oranları ve yurt fiyatlarındaki yükseliş, üniversite eğitimini zorlaştırıyor ve öğrencilerin eğitim hayallerini erteleme veya vazgeçme noktasına getiriyor.

DAYANIŞMA AĞLARI

Bu zorluklarla başa çıkmak için öğrenciler çeşitli dayanışma grupları kuruyor. Bu gruplar aracılığıyla ev arkadaşı bulma, ucuz mobilya temin etme veya geçici konaklama yerleri bulma gibi konularda birbirlerine destek oluyorlar. İktidarın ve üniversitelerin yetersiz desteği nedeniyle, öğrenciler kendi aralarında kurdukları bu dayanışma ağlarıyla hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN