Türkiye'nin en güzel gölü bataklığa dönmüştü, şimdi her yeri sinek bastı! Mahalleli ışık bile yakamıyor

Türkiye'nin en güzel gölü bataklığa dönmüştü, şimdi her yeri sinek bastı! Mahalleli ışık bile yakamıyor

Türkiye'nin en güzel gölü adeta bataklığa dönmüştü, şimdi de her yeri sinek bastı! Mahalleli artık ışıkları yakmaya korkar oldu...

Isparta'nın bilinen tatlı su göllerinden Eğirdir Gölü, son dönemde büyük bir ekolojik krizle karşı karşıya. Göl yüzeyini kaplayan su bitkileri ve algler, suyun oksijensiz kalmasına neden olurken, bu durum binlerce su canlısının ölü olarak kıyıya vurmasına yol açtı.

Gölün kuzey bölgelerinde yaşanan ciddi su çekilmesi ve kuraklık, son günlerde aşırı sinek problemleri ile birleşti. Bölge halkı, sokaklarda ve evlerde sinek istilası yaşadıklarını belirtildi. Özellikle akşam saatlerinde ışık yakmanın mümkün olmadığı ve göl kıyılarında yürüyüşlerin zorlaştığı ifade edildi.

"KORKUNÇ SİNEK İSTİLASI"

Eğirdir Gölünde bu kez sinek istilası

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nde yaşanan sinek istilasını şöyle değerlendirdi: “Korkunç sinek istilası. Sahilde yürümeye başlamamız ile kaçmaya çalışmamız çok zor oldu. Göl kıyılarında, sokaklarda, evde, sabah-gece, sinek istilası yaşanıyor. Akşamları ışık yakmak mümkün değildi, şimdi sokakta gezmek mümkün değil.” diyen Kesici, “Eğirdir’de de sivrisinekler görülmeye başlandı. Göl kokarsa sonuç kaçınılmaz. Çözüm hep vardı, Eğirdir Gölü’nün geleceğini belirleme hakkı ve sözü en çok bizim gayretlerimizde ve elimizde.”

GÖLÜN DERİNLİĞİ TEHLİKELİ SEVİYEDE

Eğirdir Gölünde bu kez sinek istilası

Dr. Kesici, göldeki kirlenme ve su çekilmesi sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı. Eğirdir Gölü'nün yüzey alanı 1960 öncesinde 518 kilometrekare iken, bu rakam 1990'da 481 kilometrekareye, 1997'de 479 kilometrekareye ve 2024'te ise 426 kilometrekareye düştü. Gölün ortalama derinliği de zaman içinde önemli ölçüde azaldı; 1950'de 16 metre olan derinlik, 2024 Temmuz ayında yaklaşık 3,2 metreye geriledi.

Eğirdir Gölü'ndeki çevresel sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla, 10 Ağustos'ta Eğirdir Kale Meydanı'nda bir toplantı düzenlenecek. “Gelin Gölün Sesi Olalım” başlıklı bu toplantıya tüm Eğirdir sakinleri davet edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN