Torosların eteklerinde büyük hasat! 8 mahallede ekiliyor, İtalyanlar buna bayılıyor! Yaprağından sarma, sapından ilaç oluyor

Torosların eteklerinde büyük hasat! 8 mahallede ekiliyor, İtalyanlar buna bayılıyor! Yaprağından sarma, sapından ilaç oluyor

ABD'den sonra en çok üretim Türkiye'de yapılıyor 8 mahallede ekilip dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Torosların eteklerinde büyük hasat hızla devam ediyor. İtalyanlar ise bu meyve için resmen ölüp bitiyor.

Yalnızca Konya'nın değil Türkiye'nin de en büyük ilçelerinden biri olarak karşımıza çıkan Ereğli verimli topraklarında birbirinden güzel ürünler yetiştirmeye devam ediyor. 8 mahallede yetiştirilen ve meyve ihracatında başarıyı yakalayan Ereğli özellikle beyaz kiraz hasadıyla adından söz ettiriyor.

TÜRKİYE'NİN ÜRETİM MERKEZİ

Sanayi, tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'nin birçok şehrini geride bırakan Konya, Ereğli ilçesi ile bütünleşmiş beyaz kiraz hasadı için kolları sıvadı. Türkiye'nin önemli ihracat ürünleri arasında yer alan beyaz kiraz Türkiye'de ekonomik anlamda önemli bir yere sahiptir. Ereğli'de yıllık ortalama 10.000 ton beyaz kiraz üretimi yapılmaktadır.

Kiraz üreticileri alım fiyatına tepkili: Maliyeti karşılamıyor - Evrensel

Amerika'nın ardından en çok kiraz üretimi Türkiye'de yapılırken iklim koşulları doğrultusunda kalitede değişiklik gösteriyor. beyaz Kiraz da henüz yüksek kalite yakalanamaması ihracatta istenilen seviyeye ulaşamadığının bir işareti olarak görülürken hasat edilen 10.000 tonluk ürünlerin 7.000 tonu İtalya'ya gönderiliyor.

SALAMURASI YAPILIYOR

Daldan emek emek toplanan beyaz kirazlar farklı alanlarda değerlendiriliyor. Reçel olarak tüketilmesinin yanı sıra kiraz sapı ve çekirdeği çıkarıldıktan sonra salamura haline getirilerek de Avrupa'ya gönderiliyor. Torosların eteğinde bulunan Ereğli ilçesine bağlı Güney mahallelerinin başlıca geçim kaynağı olan beyaz kirazlar dondan ve doludan en çabuk etkilenen ürünlerden biridir.

Kiraz Turşusu-Kiraz Tuzlaması

İşlenmesi ile birlikte ihraç edilen beyaz kirazlar kek, pasta ve meyve suyu sanayinde de sık sıkla kullanılmaktadır. İtalyan şirketlere ait Fabrikalar Türkiye'nin beyaz kirazlarına göz dikerken üretimin 70-80.000 ton olması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN