Kilis'te altın araziler boş kalmasın diye ekimi yapıldı kilosu 200 TL'den satılıyor. Kilis'te yaşayan vatandaşlarım geçim kapısı oluyor Haziran sonuna kadar ceplerini bol bol dolduruyor. Yemeklere lezzet katan bu ürün her eve giriyor.
Kilis'te atıl arazilerde yetiştirilen kimyonlar tek tek toplanıp ilaç niyetine satılıyor. Hasadı başlayan kimyonun kilosu 200 TL'den alıcı buluyor. Kilis'in geçim kapılarından biri olarak görülen kimyon hasadı ekinin de cebini dolduruyor. Tarımda önemli bir yere sahip olan Kilis farklı ürünleriyle vatandaşın midesine dokunuyor. Yüksek kaliteye sahip kimyonlar çiftçilere de gelir kapısı oluyor.
HAZİRAN SONUNA KADAR DEVAM EDİYOR
Kimyon da yüksek rekolte sevinci üreticinin de yüzünü güldürdü. Bölgenin tarım potansiyeli bir kez daha gözler önüne serilirken Şubat ayında toprakla buluşan tohumların hasat süreci geldi çattı. Her yemeğe lezzet katan kimyon sindirim sisteminde büyük bir rol oynamaktadır. Faydalı gıdalar arasında yer alan kimyonun hasadı ise Haziran ayı sonuna kadar devam edecek.
GÜNEŞTE KURUYOR TOHUMDAN AYRILIYOR…
Sabahın erken saatlerinde tarlanın yolunu tutan işçiler topladıkları kimyonları güneşte kurutarak biçerdöverler ile tohumundan ayırıp sofralarda tüketilmek üzere hazır hale getiriyor. Kilis'te 50.000 dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Suriye'nin sınır noktasına tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyon hasadının başladığını söyledi.
Tıbbi ve aromatik bitki çeşitlerinde üretim alanının son 5 yıl içerisinde arttığını ve 50.000 dekar alana kadar yükseldiğini dile getiren Özdemir, “Üreticiler, girdi maliyetinin artması ile alternatif ürün olan tıbbi aromatik bitkiler yani bu kişniş, kimyon, çörek otu gibi bitkilere yöneldi. Beklentimiz dekara 100 kilogram. Kimyonun kilosu 200 TL ve üzerine alıcı buluyor. Geçen seneye göre verimimiz yüksek. İnşallah daha da iyi olur" dedi.