OGM'nin ihale açıklaması alevlere benzin döktü: İhalesi iptal edilen Emet'te 20 bin metrekare alan kül oldu

OGM'nin ihale açıklaması alevlere benzin döktü: İhalesi iptal edilen Emet'te 20 bin metrekare alan kül oldu

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman yangınlarıyla mücadele kapsamındaki ihalelerin iptal edilmesine dair haberler üzerine, iddiaları reddeden bir açıklama paylaştı. Basındaki bazı iddiaların derlenerek yalanlandığı açıklamada “Yangınla etkin mücadele edilmektedir” denilen ve bu sebepten yangın havuzu ihalesinin iptal edildiği Kütahya'da, günler önce çıkan orman yangınında 2 hektarlık alanın kül olması dikkat çekti.

BÜŞRA CEBECİ

Basında geniş yer bulan, KARAR’ın da "Tasarruf uğruna Türkiye'nin ciğerleri yanıyor: 20 ihalenin bedeli bir Mercedes'e denk" başlığıyla duyurduğu, orman yangınlarıyla mücadele alanındaki ihalelerin tasarruf kapsamına alınmasına dair haberler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bir açıklama yayımladı.

OGM yaptığı açıklamada bazı iddiaları derleyerek, iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

İHALE İPTAL EDİLDİ 2 HEKTAR ALAN KÜL OLDU

OGM ilk olarak, KARAR’ın da haberinde yer lan şu iddiaya dair açıklama yaptı:

İddia: Ülkenin akciğerleri küle dönerken, yangınlarla mücadele alanındaki ihalelerin 'tasarruf' kapsamında rafa kaldırılması tepki topladı... O ihalelerden biri, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi, Balıköy beldesine yapılacak jeomembranlı kesik konik yangın havuzu yapım işi...'

Cevap: Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünde, 2024 yılında 4 yangın havuz ve göleti yapılması planlanmış olmasına rağmen, coğrafi şartlar ve yerel koşullara binaen bütçe dahilinde 8 yangın havuzu yapılmıştır. OGM tarafından yangına hassas bölgelerde ortalama 5 kilometre mesafede inşa edilen, sayıları 4 bin 744 olan yangın havuz ve göletleri ile yangınlarda etkin müdahale edilmektedir.

KARAR’ın haberinde bölgede geçtiğimiz yıl çıkan orman yangınının sekiz saatte söndürülmüş olmasına dikkat çekilmişti. Öte yandan Kütahya’da iptal edilen tek ihale Tavşanlı ilçesinde değil…

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Emet Orman İşletme Müdürlüğü Emet Orman İşletme Şefliğine 1 Adet 30 Metre Çaplı Jeomembranlı Kesik Konik Yangın Havuzu ve Etrafına Tel Çit Yapım İşi” adlı ihale de tasarruf kapsamında iptal edilen ihalelerden...

ekran-resmi-2024-07-06-10-14-00-001.png

Yangın havuzu yapımının iptal edildiği bu bölgede Günlüce köyündeki bir ormanda çıkan yangında iki hektar alan kül oldu…

Yine KARAR’ın haberinde yer alan ve OGM tarafından yalanlanan bir diğer iddia Adana Karaisalı'da planlanan yangın gözetleme kulesi enerji nakil hattı ve yıldırımdan korunma amaçlı topraklama yenilenmesi ihalesinin iptal edildiğine dair.

OGM iddiaya dair “Adana Karaisalı'da planlanan yangın gözetleme kulesi, enerji nakil hattı ve yıldırımdan korunma amaçlı topraklama yenileme çalışmaları için ihale yapılmış, iş ve işlemlerin tamamlanması aşamasına gelinmiştir” ifadesini kullanıyor. Kamu ihale kurumuna göreyse bu ihale mayıs ayında iptal edilmiş durumda.

ekran-resmi-2024-07-06-10-50-43-001.png

OGM veya Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklama yapmadığı veya bir “teyit”e ihtiyaç duymadığı konuysa KARAR’ın da başlığa taşıdığı iptal edilen 20 ihalenin, bir makam aracı kadar ederinin olmaması iddiası…

"BAKANLIK AÇIKLAMASIYLA TEYİT OLMAZ"

İddiaları gündeme getirerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, OGM’nin yayımladığı açıklama üzerinden “yalanlama” ve “teyit” haberi yapan Anadolu Ajansı’na (AA) tepki gösterdi.

Ekmen resmi X hesabından Anadolu Ajansı ve haberi yapan Aras Fırat Keleş’i etiketleyerek, “‘Teyit incelemesi’” demek, bakanlık açıklamasını baz alarak, netice bildirmek olamaz. Tek soru: aşağıda bir kısmı yer alan iptal edilmiş ihalelerin kamu ihale kurumu sayfasındaki son durumuna baktınız mı? Lütfen bu incelemeyi yapıp haberi tekrar yazınız. Sonuca razıyız” dedi.

https://x.com/emin_ekmen/status/1809301469008392611

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN