Mesleğini bırakıp kendini ata tohumlarına adadı! İsteyene ücretsiz dağıtıyor, 100 çeşit üzerinde tohum gönderdi

Mesleğini bırakıp kendini ata tohumlarına adadı! İsteyene ücretsiz dağıtıyor, 100 çeşit üzerinde tohum gönderdi

Trabzon’un Arsin ilçesinde yaşayan Fatih Çolak isimli vatandaş, geçirdiği rahatsızlıktan sonra mesleğini bırakarak kendini organik tarıma adadı. “Sağlıklı yaşam herkesin hakkı” diyen Çolak, elindeki ata tohumlarını yaklaşık 28.000 bin kişiye ücretsiz olarak ulaştırdı…

Trabzon Arsin’de yaşayan Fatih Çolak, ürettiği ata tohumlarını hiçbir ücret almadan Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiyor. “Sağlıklı yaşam herkesin hakkı” düşüncesiyle yola çıkan Çolak, kendisine sosyal medya üzerinden ulaşan yaklaşık 28.000 kişiye fasulye, çilek, bamya, domates gibi 100 çeşitten fazla ata tohumu yolladı.

İstanbul’da yazılımcı olan Fatih Çolak, geçirdiği bir rahatsızlık sonrasında hayatını değiştirdi. Boynundan 5 cm’lik kitle alınan Çolak, doktorları sağlıklı beslenmesi gerektiğini söyleyince kendi gıdasını kendi üretme kararı aldı. Memleketi Trabzon Arsin’de organik tarıma adım atan Çolak, tüm ürünlerini de ata tohumundan yetiştiriyor. Ata tohumunun oldukça verimli ve sağlıklı olduğunu öğrenen Çolak, bunu tüm ülkeye yaymak için ata tohumları biriktirmeye ve çoğalttığı tohumları kendisiyle irtibat kuranlara ücretsiz olarak göndermeye başladı.

"Ben sağlıklı beslenebiliyorsam diğer insanlar neden beslenemiyor?" düşüncesiyle tohum dağıtmaya başladığını söyleyen Çolak, "Her şeyde çifte standart olmamalı ama güvenli gıdaya ulaşmada hiç olmamalı. Sağlıklı gıda herkesin hakkı. Ürettiklerimi bütün ülkeye yayma gayem var. Benim tek başıma bütün ülkeye ata tohumu yayabilmem mümkün değil ancak oluşturduğumuz farkındalıkla insanların pazarda markette sağlıklı tohumlarla üretilmiş gıdalara ulaşmasını sağlayabiliriz" dedi.

“DOĞRU YÖNTEMLERLE EKİLDİĞİNDE DAHA VERİMLİ ÜRÜN VERİR”

Ata tohumlarının verimsiz olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu söyleyen Çolak, "Ata tohumları verimli tohumlardır. Bunun aksini ancak deneyimleyerek gösterebiliriz. Ata tohumları doğru yöntemlerle ekilirse daha verimli ürün verir, daha az suya ihtiyaç duyar, kimyasal gübreye ihtiyaç duymaz ve maliyeti düşüktür. İnsanlar ata tohumu ektiklerinde ellerinin boş dönmeyeceklerini bilmeleri gerekiyor" sözlerine yer verdi.

trabzon-arsinde-ata-tohumu-1.jpg

Ata tohumu dağıttığı kişilerden olumlu dönüşler aldığını söyleyen Çolak, "Bu lezzeti hatırlıyorum", "Ben hayatımda böyle domates yemedim", "Domatesin kokusu varmış" gibi dönüşler aldığını belirtti.

“SAĞLIKLI BESLENENİN HASTANEYE YOLU AZ DÜŞER”

Elinde domates, fasulye, roka ve mısır gibi 100’ü aşkın ata tohumu olduğunu söyleyen Çolak, ata tohumu konusunda proje oluşturmak isteyen kurumlara da elinden geldiği kadar destek verebileceğini vurguladı. Bu konuda Tarım Bakanlığı tarafından da bir seferberlik başlatılması gerektiğini söyleyen Çolak, "Sağlıklı gıda demek, sağlıklı beslenen, sağlıklı yaşayan, hastaneye yolu az düşen insan demektir. Bu da devletin sağlık harcamalarını azaltan bir etkendir. Sağlıklı gıda demek yurt dışına ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmemesi demektir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN