İzmir'de üretiliyor, Avrupa ve ABD'ye gönderiliyor! Talep ise çok yüksek

İzmir'de üretiliyor, Avrupa ve ABD'ye gönderiliyor! Talep ise çok yüksek

İzmir'de üretiliyor, Avrupa' ve ABD'ye kadar ihraç ediliyor! O ürüne talep ise çok yüksek! O ilçedeki üretim, Türkiye'de öncü...

Haziran ayında yaşanan aşırı sıcaklıklar, İzmir'in bereketli ovalarında yetişen domateslerin erken hasadına neden oldu. Bu durum, domates kurutma sürecini de normalden 10 gün önce başlattı.

TEMMUZ AYINDA HASAT BAŞLADI

Hazirandaki yüksek sıcaklıklar domateste kurutma mesaisini erkene çekti

Bölgede ilkbaharda ekilen domatesler, temmuz ayında hasat edilmeye başlandı. Mevsimlik işçilerin topladığı domatesler, kamyon ve traktörlerle beyaz örtülerin serildiği alanlara taşınıyor. Burada domatesler kesilerek, talebe göre tuzlanıyor veya kükürtleniyor ve ardından yaklaşık bir hafta güneşte kurutuluyor.

KURUTULAN DOMATESLER AVRUPA VE ABD'YE İHRAÇ EDİLİYOR

Kurutma işlemi tamamlanan domatesler, paketleme tesislerinde işlendikten sonra ihraç ediliyor. Kurutulmuş domatesler, daha çok makarna, pizza ve salatalarda kullanılmak üzere Avrupa ve ABD pazarlarında yerini alıyor.

TARIM İŞÇİLERİ ŞANLIURFA'DAN GELİYOR

Kurutma işlemi sırasında çalışan işçilerin büyük kısmını Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen tarım işçileri oluşturuyor. İşçiler, gün doğumuyla mesaiye başlayarak kavurucu sıcaklar altında saatlerce çalışıyor ve kazançlarını işledikleri domates kasalarına göre alıyor.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı'nın kuru domates üretiminde Türkiye'nin öncüsü olduğunu vurguladı. Olgun, "İlk dönemlerde İtalyanlar çok büyük ilgi gösteriyordu. Hala ilgi gösteriyorlar. Bir ara Brezilyalılar sandviçte kullanmak için ilgi göstermeye başladılar, şu anda son olarak ABD kuru domatesi keşfetti. Onlar da hamburgerde kullanıyor. Çok yoğun bir ilgi var. Torbalı'nın bu konudaki özelliği şu; nem oranı, güneş açısı, bunların hepsi oldukça önemli. Tüm bu etkenleri bir araya getirdiğimizde hakikaten iyi bir model ortaya çıkıyor" dedi.

Bu yıl ilçede yaklaşık 50 bin dönümlük alanda domates ekimi yapıldığını belirten Olgun, bunun yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20'sinin ise kurutmalık ve sofralık domates olduğunu söyledi. İhraç edilen kuru domatesin yaklaşık yüzde 70'inin Torbalı'dan geldiğini ve ihracatın her yıl arttığını ifade etti.

ÇİFTÇİLERDEN REKOR BEKLENTİSİ

Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, bu yıl rekolte ve kalitenin önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu belirtti. Saygıner, "Hasat iyi, geçen yıl başlangıçta yağışlarla bir hastalık gelmişti. Kaliteyi ve rekolteyi düşürmüştü. Bu yıl böyle bir şey yok. Güneş gayet iyi, mevsim güzel gidiyor. Benim tahminim çiftçi bu yıl rekoltede rekor yılını yakalayacak. Ülke için aslında çok güzel bir şey, domates salçasında uygun fiyatlı günleri göreceğimize inanıyorum" dedi.

Mevsimlik işçilerden Sinan Karataş, her yıl bu dönemde Torbalı'ya geldiklerini ve yaklaşık bir ay burada kaldıklarını belirtti. Karataş, sabah 05.30'da başlayan mesailerinin akşam 21.00'e kadar sürdüğünü söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN