İnşaat sektöründe usta rezervasyonu dönemi: Maaşlar 150 bin liraya çıktı ama eleman bulunamıyor!

İnşaat sektöründe usta rezervasyonu dönemi: Maaşlar 150 bin liraya çıktı ama eleman bulunamıyor!

Türkiye’de inşaat sektöründe yaşanan yoğunluk, nitelikli iş gücü bulma krizini de beraberinde getirdi. 150 bin liraya kadar çıkan maaşlar bile usta eksikliğini gideremezken, sektör temsilcileri ustaların rezervasyonla çalıştığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü, 6 Şubat 2023'te yaşanan deprem felaketinin artından hiç olmadığı kadar yoğun bir döneme girdi. Ancak bu yoğunlukla birlikte, sektörde çalışacak kalifiye eleman sorunu baş gösterdi.

9870473.jpg

AYLIK 150 BİN LİRAYA ELEMAN YOK

Deprem bölgesinde ve diğer inşaat sahalarında süren çalışmalar için inşaat ustalarına 70 bin ila 150 bin liraya kadar maaş teklif edilmesine rağmen, sektör temsilcileri, kalifiye işçi bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor.

Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda artık usta-çırak ilişkisi kalmaması eleman sorunlarını beraberinde getirdi. Ayrıca gençlerin çoğunlukla beyaz yakalı mesleklere yönelmesi de sektördeki krizi derinleştirdi

9870474.jpg

'ARA ELEMAN SORUNUNU KAPATAMIYORUZ'

Konuyla ilgili konuşan müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sorununun yapı maliyetlerine de etkisi olduğunu belirterek, "Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi ihtiyacımız var. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için bu ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara ihtiyaç var" dedi.

9870475.jpg

'USTALARI REZERVASYON YAPIYORUZ'

İnşaatlarda maaşların aylık 70 bin ila 150 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan Yükselyalçın, "Ne kadar maaş verirsek verelim ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Ustaları rezervasyon yapıyoruz ama bazıları verdiği sözü tutmuyor. Herkesten talep var çünkü. Daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyor. Sorunun kısa vadede çözümü bizim Filipinler, Hindistan ve Afrika’dan geçici, kayıtlı işçi getirmemiz gerekiyor. İşçilerin işi bittiğinde geri göndermemiz gerekiyor" diye konuştu.

9870476.jpg

'İNŞAAT İŞÇİLERİ DOKTORDAN DAHA YÜKSEK MAAŞ ALIYOR'

Öte yandan müteahhit Savaş Yükselyalçın, birçok sektörde yaşanan eleman sorunları için meslek liselerine ailelerin çocuklarını göndermesi gerektiğini anlatarak, "Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi gerek. Şu anda bazı inşaat işçileri polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN