Emeklilik hayatına hobi katmak isteyen Ethem Aydoğdu, şimdilerde taleplere yetişemediği tesisin sahibi oldu. Hobisini büyük bir gelir kapısına dönüştüren Aydoğdu, şimdilerde ihracata hazırlanıyor.
Adana'da emeklilik günlerinde hobi amacıyla başladığı Pekin ördeği yetiştiriciliğini entegre bir tesise dönüştüren Ethem Aydoğdu, vakit geçirmek için kurduğu tesiste önce kaz üretimi sonrasında Pekin ördeği yetiştiriciliğine başladı. İnşaat yalıtım malzemesi üretimi ve ihracatı yapan 57 yaşındaki Aydoğdu, işi çocuklarına bıraktıktan sonra emeklilikte küçük çaplı hayvan beslemeye başladı. Tarımla uğraşacağı hobi bahçesi üzerine bir çiftlik kurma kararı alan Aydoğdu, 2019'da satın aldığı araziyi şimdi büyük bir tesise dönüştürdü.
HOBİ OLARAK BAŞLADI TİCARETE DÖNÜŞTÜRDÜ
Adana'nın Karaisalı ilçesi Topaktaş Mahallesi'nde satın aldığı arazi üzerinde koyun, tavuk gibi hayvanları kendi çapında beslemeye başlayan Aydoğdu, hayvancılıkla ilgilenmeye başladıktan sonra talep olmasına rağmen yetiştiriciliği az olan kaza merak sardı. Çiftliğini genişleterek açık alanda serbest halde kaz üretimine başlayan Aydoğdu, üretimine 2022'ye kadar devam ettirmesine rağmen kovit-19 salgınında sıcak nedeniyle büyük zarara uğradı. Verim alamaması gerekçesiyle kaz üretiminden vazgeçen Aydoğdu, bu kez de Pekin ördeği yetiştiriciliğine başladı.
ÖNCE BİLGİ ALDI SONRA TESİS KURDU
Pekin ördeği yetiştiriciliği hakkında araştırmalar yaptıktan sonra yaklaşık 90 dönümlük alanda Fransa'dan getirdiği 3.500 damızlık Pekin ördeğini yetiştirmeye başladı. Çiftlikte Pekin ördeğinin yumurtasından donmuş ve taze olarak etinden yararlanan Aydoğdu, yılda 200.000 kapasiteli 20.000 metrekare kapalı alana sahip entegre bir tesis kurdu.
Üretim çalışmalarına devam eden Aydoğdu yaklaşık 55 günde yetişkin hale gelen hayvanların etini otellere ve direkt satış kanallarına ulaştırıyor. Hayvanların gübresinden biyodizel üretilirken tüyünden ise tekstil firmaları yararlanıyor.
TALEBE GÖRE KAPASİTE ARTTIRILACAK
Türkiye'deki ördek eti eksikliğinin farkına varan Ethem Aydoğdu, bu yöndeki eksikliği gidermek amacıyla Pekin ördeğe yetiştiriciliğine başladığına aktardı. Fransa'da yıllık kişi başına 3 ile 6 kilogram Türkiye'de ise çoğunluğu turistler tarafından olmak üzere 14 kilogram kaz eti tüketildiğinde dile getiren Aydoğdu, "Ördek, halkın gerçekten ulaşamadığı bir ürün olması ve üst segmentte durduğu için biz, halkın bütçesine göre seri bir üretim yapalım istedik. Bu işin devamlılığını sağlamak istiyoruz. Hedefimiz şu; arz ve talebi yaratmak. Biz bu ürünü onların kapısının önündeki marketlere, sofralarına kadar götürmek, üst segmentten çıkarıp bütün Türkiye'nin, vatandaşın yemesini sağlamak için bir çaba içerisindeyiz." dedi.
Ördek etini Türkiye'ye tanıtmak amacıyla fuarlara katıldıklarını ve zincir marketler çıkar aracılığıyla ürünlerin raflara çıkarıldığını belirten Aydoğdu, fuar ve zincir marketlerden gelen bildirimlerin kendilerini çok memnun ettiğini söyledi. Bu işte daha iyi yerlere gelmek için çalışacaklarını aktaran Aydoğdu, talebe göre seneye iki kat kapasite artışına gidilebileceğini belirtti. Yalıtım işindeki ihracat deneyimleri nedeniyle ülkeye döviz getirisi hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade eden Aydoğdu, dış satışa yönelik AR-GE çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
HEM MEŞAKKATLİ HEM DE ZEVKLİ
Emeklilik sürecinde keyifli vakit geçirmek amacıyla giriştiği ördek yetiştiriciliğini 4 yılda inanılmaz bir seviyeye taşıyan Aydoğdu, canlı Pekin ördeği yetiştiriciliğinin meşakkatli bir iş olmasının yanı sıra son derece zevkli olduğunu da vurguladı. Hobi olarak başladığı işi Entegre tesis kurarak devam ettiren Aydoğdu, bu işi devam ettirerek KOBİ haline ulaştıracağını belirtti.