Hasadı tam 2,5 ay sürüyor: 50 ülkeye ihraç ediliyor! O meyvenin yüzde 40'ı orada yetişiyor

Hasadı tam 2,5 ay sürüyor: 50 ülkeye ihraç ediliyor! O meyvenin yüzde 40'ı orada yetişiyor

Hasadı tam 2,5 ay sürüyor! 50 ülkeye ihracatı gerçekleştiriliyor! O meyvenin yüzde 40'lık bölümü orada yetişiyor...

Türkiye'nin kiraz ihracatında önemli bir paya sahip olan Batı Akdeniz'de toplanan kirazlar, hem yurt içinde hem de yurt dışında tezgahlarda yerini alıyor. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, geçen yıl ülke genelinde gerçekleştirilen 215 milyon dolarlık kiraz ihracatının 85 milyon doları Antalya, Isparta ve Burdur'daki ihracatçılar tarafından gerçekleştirildi.

BÖLGENİN ÜRETİM GÜCÜ

kiraz-3.jpg

Batı Akdeniz bölgesi, Türkiye'nin toplam kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda üretim potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Isparta, bölgedeki en yüksek üretim oranına sahip il olarak öne çıkıyor ve burada kiraz hasadı başladı. Yaklaşık 2,5 ay sürecek hasat döneminde dalından toplanan kirazlar, hem iç piyasaya hem de yurtdışına gönderiliyor.

650 BİN TON KİRAZ ÜRETİMİNİN %12,3'Ü İHRAÇ EDİLİYOR

​​​​​​​kiraz-2.jpg​​​​​​​

BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, kirazın Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurguladı. "Dünyada üretim alanında ilk sıradayız, 650 bin ton civarında bir üretimimiz söz konusu. İhracatta ise dünyada üçüncü sıradayız. İlk sırada Şili, ikinci sırada ABD geliyor. En yüksek üretimi yapıp, onların altında ihracat yapmak bizim için üzücü ama beklenen seviyelere ulaşmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz" dedi.

50'DEN FAZLA ÜLKEYE KİRAZ İHRACATI

Türkiye'nin kiraz ihracatı ağırlıklı olarak Almanya, Rusya, Avusturya ve İtalya'ya yapılıyor. Geçen yıl Almanya'ya gerçekleştirilen 95 milyon 520 bin dolarlık kiraz ihracatının 53 milyon 665 bin dolarlık kısmı, BAİB üyeleri tarafından yapıldı. Rusya'ya yapılan 44 milyon dolarlık ihracatın ise 9 milyon dolarlık kısmı yine BAİB üyelerinden geldi. Çavuşoğlu, Uzak Doğu pazarına ihracatın kargo maliyetleri nedeniyle zorlandığını, ancak gerekli destekler sağlandığında bu pazarda da büyüme potansiyeli olduğunu belirtti.

kiraz-4.webp​​​​​​​

İKLİM ETKİLERİ VE ÜRETİM ZORLUKLARI

Çavuşoğlu, iklim değişikliklerinin kiraz üretimini olumsuz etkilediğini ve bazı bölgelerde rekolte düşüşlerine neden olduğunu söyledi. Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul ise kentte 40 bin dekar alanda kiraz üretimi yapıldığını ve yaklaşık 5 bin üreticinin geçimini bu üründen sağladığını ifade etti.

ÜRETİCİLERİN BEKLENTİLERİ

Isparta'da üretici Zeki Erdoğan, bahçesinden bu yıl 150 ton civarında kiraz beklediğini belirtti. Erdoğan, olumsuz hava koşullarının ürün kalitesini ve miktarını etkileyebileceğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN