Gören ne olduğunu anlamıyordu! Taşların altındaki sır ortaya çıktı, uzmanlar büyük şokta

Gören ne olduğunu anlamıyordu! Taşların altındaki sır ortaya çıktı, uzmanlar büyük şokta

Görenler ilk bakışta ne olduğunu anlanmıyordu! Taşların altında gizlenen o sır ortaya çıktı! Uzmanlar ise büyük şokta...

Norveç'in Güney bölgesinde yapılan arkeolojik bir keşif, bilim insanlarını hem şaşırttı hem de duygulandırdı. 2023 yılında Norveç Kültür Tarihi Müzesi'nden bir arkeolog ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, özel bir düzenlemeyle yerleştirilmiş bir dizi taş bulundu.

Taşların Bronz ve Demir çağlarına ait olduğu ve her birinin yaklaşık iki metre genişliğinde olduğu belirtildi. Ancak, taşların altında yatan gizem, bilim insanlarının ilgisini çeken asıl konu oldu.

TAŞLARIN ALTINDAN ÇOCUK MEZARI ÇIKTI

cocuk-mezari.jpg

Detaylı incelemeler sonucunda, taşların altında çanak çömlek parçaları ve yanmış kemiklerin olduğu ortaya çıktı. Yapılan analizler, kemiklerin neredeyse tamamının üç ila altı yaşlarındaki çocuklara ait olduğunu gösterdi. Bu alanın aslında bir çocuk mezarı olduğu anlaşıldı.

Antik çağlardan kalma bu çocuk mezarının, M.Ö. 800 ila 200 yılları arasında kullanıldığı düşünülüyor. Arkeologlar, yüksek çocuk ölüm oranlarının, mezarlığın oluşumunda etkili olduğunu belirtiyor.

Müze arkeoloğu Guro Fossum, “Bu keşif öncesinde mezarlar, uzun süreler boyunca gizli kalmıştı. Karbon tarihleme yöntemleri, mezar alanının uzun süre kullanıldığını gösteriyor. Dolayısıyla buradaki ölümlerin hepsi aynı nedenlerle, belki de doğal afetler veya salgınlar sonucunda olmuş olamaz” şeklinde konuştu.

ANTİK İSKANDİNAV KÜLTÜRÜ VE MEZAR RİTÜELLERİ

mezar.jpg

Antik İskandinavlar, Bronz ve Demir çağlarında ölü yakma alanlarının üzerine düz bir taş tabakası sererlerdi. Guro Fossum, mezarların birbirine yakın olmasının, o dönemde toplum içinde nasıl bilindiğine dair ipuçları verdiğini belirtti. Ayrıca, mezarların etrafındaki yemek pişirme çukurları ve şöminelerin, definlerle bağlantılı olarak sosyal toplantılar ve törenler için kullanıldığını gösterdiğini vurguladı.

Keşiften sonra araştırmacılar, alanda bulunan diğer eserleri detaylı olarak incelemeye devam edeceklerini açıkladılar. Bilim insanları, bu antik mezarın neden ve kimler tarafından bu kadar özenle inşa edildiğini anlamak için çalışmalarını sürdürecekler.

Fossum, gelecek çalışmaları hakkında “Çanak çömlek parçalarının analizi, mezarlıkta kullanılan objelerin işlevleri hakkında bize daha fazla bilgi verebilir. Bazı kapların, mezarların arasına nasıl yerleştirildiğini ve içlerinde ne olduğunu öğrenmek, antik dönemin yaşam biçimi hakkında önemli ipuçları sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Bu etkileyici keşfi yakından görmek isteyenler, Oslo Tarih Müzesi'ne giderek 26 Haziran - 29 Eylül tarihleri arasında düzenlenen özel sergiyi ziyaret edebilirler. Sergi, fotoğraflar ve görüntülerle 2023 yılında bulunan antik mezarın detaylarına ve ihtişamına tanıklık etme fırsatı sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN