Avrupa'da her yıl 250 bin çocuk kayboluyor

Avrupa'da her yıl 250 bin çocuk kayboluyor

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Türkiye ve dünya genelinde kaybolan çocuklarla ilgili çarpıcı verilerin yer aldığı bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'deki kayıp çocuk sayısındaki artışın ciddi bir kriz haline geldiği vurgulanarak, bu durumun acil çözüm bekleyen bir sorun olduğu ifade edildi. Öte yandan Avrupa’da da her yıl yaklaşık 250 bin çocuğun kaybolduğu belirtildi.

MERVE ŞİŞMAN

Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nden Doç. Dr. Asmin Kavas’ın kaleme aldığı 'Kaybolan Çocuklar Krizi: Türkiye ve Dünyada Mevcut Durum, Zorluklar ve Çözüm Önerileri' başlıklı raporda, önemli verilere yer verildi.

Son olarak, Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolup cansız bedenine ulaşılması, bu trajik gerçeği bir kez daha gündeme taşıdı. Enstitü Direktörlerinden Doç. Dr. Asmin Kavas, Türkiye'deki kaybolan çocuklar meselesinin derinleştiğini belirterek, "Her geçen gün daha fazla çocuğun kaybolması, toplumun gözleri önünde yaşanan ve çözüm bekleyen bir trajediyi derinleştiriyor" dedi.

yeni-proje-2.jpg
Enstitü Direktörlerinden Doç. Dr. Asmin Kavas

AVRUPA’DA HER YIL 250 BİN ÇOCUK KAYBOLUYOR

Raporda, dünya genelinde kaybolan çocukların durumu da ele alındı. Avrupa’da her yıl yaklaşık 250 bin çocuğun kaybolduğu belirtildi.

Hindistan’da ise her 8 dakikada bir çocuğun kaybolduğuna ve bu çocukların insan kaçakçılığı gibi suçlara maruz kaldığına dikkat çekildi. ABD, Hindistan, Rusya, Almanya ve Meksika gibi ülkelerde kaybolan çocuk sayıları ise korkutucu boyutlara ulaşıyor.

Doç. Dr. Asmin Kavas’ın kaleme aldığı 'Kaybolan Çocuklar Krizi: Türkiye ve Dünyada Mevcut Durum, Zorluklar ve Çözüm Önerileri' raporu için tıklayınız

Yapılan çalışmalara göre 2022 yılında dünya genelinde ülkeler bazında kaybolan çocuk sayıları şu şekilde kaydedildi:

• Avustralya’da her yıl yaklaşık 20 bin çocuk,

• Kanada’da her yıl yaklaşık 45.288 çocuk,

• Almanya’da her yıl yaklaşık 100 bin çocuk,

• Hindistan’da her yıl yaklaşık 96 bin çocuk,

• Rusya’da yaklaşık 45 bin çocuk,

• İspanya’da her yıl yaklaşık 20 bin çocuk,

• Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 112.853 çocuk,

• Meksika’da 120 bin çocuk,

• Brezilya’da 40 bin çocuk,

• Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 460 bin çocuk.

yeni-proje-001.jpg

TÜRKİYE’DE VERİ SORUNU

Türkiye'de kaybolan çocuklarla ilgili ciddi bir veri eksikliği olduğu vurgulandı. Doç. Dr. Kavas, etkili politikaların geliştirilmesi için doğru verilerin toplanması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin uluslararası işbirliği ağlarına katılmamasının, çocukların bulunmasını zorlaştırdığını belirten Kavas, "Bu durum, hayati önem taşıyan küresel işbirliği fırsatlarından yararlanamama anlamına geliyor" dedi.

KURTARMA PLANI VE ÖNERİLER

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, kayıp çocuklar sorununa karşı 10 maddelik bir "kurtarma" planı sundu. Bu planın başında, Türkiye’de ulusal bir acil uyarı sisteminin kurulması ve uluslararası işbirliği ağlarına katılım yer alıyor.

Ayrıca, kaybolan çocuklarla ilgili veri toplama kapasitesinin artırılması, toplumsal farkındalık kampanyalarının yürütülmesi ve sosyal medyanın etkin kullanımı için stratejiler öneriliyor.

yeni-proje.jpg

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞART

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, kaybolan çocukların bulunabilmesi ve bu trajedinin önüne geçilebilmesi için Türkiye’nin uluslararası işbirliği ağlarına katılmasının elzem olduğunu vurguladı.

whatsapp-image-2024-09-22-at-15-01-04.jpeg

Rapor, Türkiye’nin kaybolan çocuklar sorununa daha etkili ve veri odaklı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ortaya koydu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN