Ezidi Soykırımı'nın 10'uncu yıldönümü: En az bin 300 Ezidi çocuk hâlâ kayıp

Ezidi Soykırımı'nın 10'uncu yıldönümü: En az bin 300 Ezidi çocuk hâlâ kayıp

Save the Children, Ezidi Soykırımı'nın 10. yıldönümünde Irak hükümetine Ezidi çocuklarının durumunu iyileştirmesi çağrısında bulundu. Raporda, IŞİD'in esir aldığı 1.300 çocuğun akıbetinin hâlâ bilinmediği ve birçok Ezidi'nin zor şartlar altında yaşadığı belirtildi.

Ezidi Soykırımı'nın 10. yıldönümü yaklaşırken, Save the Children örgütü Irak hükümetine çağrıda bulunarak, Ezidi çocuklarının durumuna dikkat çekti. Kuruluş, IŞİD'in esir aldığı yüzlerce çocuğun akıbetinin hala bilinmediğini belirtti.

3 Ağustos 2014'te IŞİD'in Şengal'e saldırmasıyla başlayan soykırımda yaklaşık 2.700 Ezidi'nin hala kayıp olduğu ve bunların 1.300'ünün çocuk yaşta olduğu ifade ediliyor. Raporda, bu çocuklardan 300 ila 400'ünün hâlâ çocuk olduğu düşünülüyor.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, IŞİD, Şengal'de yaklaşık 10.000 Ezidi'yi öldürürken, 10.000'den fazla kadını ve kızı esir almıştı. Bölgede yaşayan Ezidiler büyük ölçüde yerinden edilmiş durumda ve bazıları çadırlarda, bazıları ise enkazların arasında yaşam mücadelesi veriyor.

Raporda, 17 yaşındaki Behat, ailesinin akıbetini hâlâ öğrenemediğini ve yüzlerini hatırlamanın zor olduğunu söyledi. 15 yaşındaki Viyan, kampta yaşamanın zorluklarından bahsederek, çocukların yaşadığı sağlık sorunlarına dikkat çekti. 26 yaşındaki Athaab ise, Sincar'da yaşadığı sıkıntıları ve aile bireylerinden haber alamadığını anlattı.

Save the Children’ın Irak Direktörü Sarra Ghazi, Ezidi çocukların diğer tüm çocuklar gibi güvenli yaşam koşullarına ve eğitim hakkına sahip olduğunu vurguladı. Uluslararası topluma ve Irak hükümetine bu çocuklar için daha fazla destek çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN