Arnavutluk'ta Vatikan benzeri 'Bektaşi devleti' kuruluyor

Arnavutluk'ta Vatikan benzeri 'Bektaşi devleti' kuruluyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran’da Vatikan benzeri "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adında bir oluşum kuracaklarını duyurdu. Yeni devletin kendi idaresi, pasaportları ve sınırları olacak ancak ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacak.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ülkenin dini hoşgörüsünü teşvik etmek amacıyla başkent Tiran’da “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” olarak adlandırılacak bir yapı kuracaklarını açıkladı. ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından The New York Times’a (NYT) konuşan Rama, bu yeni oluşumun “Vatikan tarzı” bir anklav olacağını belirtti.

'DİNİ HOŞGÖRÜYE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Yeni devletin amacının Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek olduğunu belirten Rama, "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

NATO MÜTTEFİKLERİ BİLGİLENDİRİLMEDİ

Planı sadece en yakın yardımcılarından birkaçının bildiğini belirten Rama, ABD gibi NATO müttefiklerinin bilgilendirilmediğini kaydetti. Oluşumun planlarını yakın zamanda açıklayacaklarını bildiren Rama, yapının kurulmasının zaman alacağını söyledi.

PASAPORTLARI YEŞİL OLACAK

Pasaportlarının yeşil renkte olacağını belirten Rama, ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacaklarını bildirdi. Rama, pasaport hakkına kimin sahip olacağı gibi önemli konular üzerinde çalışılması gerektiğini açıkladı.

Rama, bunun bir mülkiyet meselesi olmadığını, manevi bir mesele olduğunu vurguladı.

VATİKAN'IN DÖRTTE BİRİ BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK

Diğer yandan; Arnavutluk Başbakanlık Basın Ofisi, NYT'de yer alan haberi doğrularken, yeni kurulacak devletin dünyanın en küçük ülkesi Vatikan’ın dörtte biri büyüklüğünde olacağı kaydedildi.

Arnavutluk'ta yapılan son nüfus sayımı verilerine göre, yaklaşık 2 milyon 400 bin olan toplam nüfusun yaklaşık 115 binini Bektaşiler oluşturuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN