Bakan Işıkhan'dan dikkat çeken açıklama: Kamuda çözülemeyen sorun kalmadı

Bakan Işıkhan'dan dikkat çeken açıklama: Kamuda çözülemeyen sorun kalmadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Kamuda daha önce çözülemeyeceği düşünülen pek çok sorun, hükümetlerin müdahaleleriyle çözüme kavuşturuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu personelinin hakları ve sosyal diyaloğun güçlendirilmesine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısının ardından konuşan Bakan Işıkhan, "Geçmiş dönemlerde, kamu personel yönetiminde çözülemeyeceği düşünülen çok sayıda konu çözüme kavuşturuldu," dedi. Bakan, kamu personeli mevzuatındaki iyileştirmelere ve sendikal haklara da değindi.

"ÇOK SAYIDA KAZANIM ELDE EDİLDİ"

Bakan Işıkhan, özellikle hükümetlerin kamu personel mevzuatındaki değişikliklerle kamu görevlilerinin haklarını güçlendirdiğini vurguladı:

"Hükümetlerimizce, kamu personel mevzuatında başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu olmak üzere, diğer alt mevzuatlarda ve ilgili diğer mevzuatlarda kamu personelimizin lehine çok sayıda değişikliğe imza atıldı. Geçmiş dönemlerde, kamu personel yönetiminde çözülemeyeceği düşünülen çok sayıda konu çözüme kavuşturuldu."

Bakan, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına yönelik 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme müzakerelerinin de başarıyla tamamlandığını ifade etti. Ayrıca, kamu görevlilerinin çeşitli kazanımlar elde ettiğini belirtti.

"SENDİKA ÜYESİ OLABİLECEK MEMURLARIN YÜZDE 75'İ SENDİKALI"

Bakan Işıkhan, Türkiye'nin sendikal örgütlenme oranlarına da dikkat çekti:

"Kamu görevlileri sendikalarımız bugün milyonlarca kamu çalışanı üyeye sahip. Son yayımlanan tebliğ incelendiğinde, toplam kamu görevlisi sayısı 2 milyon 994 bin 550, toplam sendikalı memur sayısı 2 milyon 251 bin 330 olmakla birlikte, oransal olarak sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlilerinin yaklaşık yüzde 75'i sendikalı olarak görünmektedir."

Bu oran, sendikal hareketin gücünü ve Türkiye’deki kamu çalışanlarının çalışma hayatındaki katılım oranını gözler önüne seriyor. Işıkhan, sendikal örgütlenmenin önemini vurgulayarak, sendikaların çalışma hayatının en önemli paydaşları olduğuna dikkat çekti.

"SENDİKAL MEVZUATTA BÜYÜK İYİLEŞTİRMELER YAPILDI"

Bakan Işıkhan, sendikal haklar konusundaki düzenlemelere de değindi ve şunları söyledi:

"Anayasada ve diğer alt düzenlemelerde, sendika kurma, bunlara üye olma, toplu sözleşme yapma ve çeşitli sosyal diyalog mekanizmalarıyla görüşmeler yapılması gibi hakların önemli kazanımlara vesile olduğuna dikkati çekerim. Kamu çalışanlarımıza sendika kurma hakkı 1995'te Anayasa değişikliği ile tanındı."

Bakan, 4688 sayılı Kanun'un 2001 yılında yürürlüğe girmesinin ardından kamu görevlilerinin sendika kurma ve üye olma haklarına dair önemli adımlar atıldığını vurguladı. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile ise kamu görevlilerine toplu sözleşme yapma hakkı tanındığını hatırlattı.

"DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMAYAN UYGULAMALAR ORTADAN KALDIRILDI"

Bakan Işıkhan, kamuda eskiye dayanan bazı uygulamaların sona erdirildiğine de değindi:

"Memurların hafta sonu şehir dışına çıkış yasağı, toplu sözleşme yapamaması, kamuda başörtüsü yasağı gibi demokrasiyle bağdaşmayan çok sayıda uygulamanın ortadan kaldırıldığını anımsatmak isterim."

Bu adımlar, kamu çalışanlarının haklarına saygıyı artıran ve daha demokratik bir çalışma ortamı oluşturan önemli değişiklikler olarak öne çıkıyor.

"İCRAAT ÜRETME ANLAYIŞIYLA ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"

Bakan Işıkhan, hükümetlerin kamu çalışanlarına yönelik sağladığı kolaylıkların ve imkanların, sosyal devlet anlayışına dayalı bir politika olarak devam edeceğini belirtti:

"Bakanlığımızın sosyal devlet anlayışını temsil eden bir kurum olması ve çalışma hayatının en önemli paydaşları olarak gördüğümüz sendikalarımıza verdiğimiz önem doğrultusunda laf değil, icraat üretme anlayışımızla her zaman olduğu gibi çalışmalarımıza kaldığı yerden devam edeceğiz."

GELECEKTEKİ HİZMETLERİN TEMİNATI: GERÇEKLEŞTİRİLEN DÖNÜŞÜMLER

Işıkhan, kamu çalışanlarının geleceği için yapılan dönüşümlerin güçlü bir teminat olduğunu belirterek, hükümetin geçmişte attığı adımların, kamu çalışanlarına yönelik gelecekte yapılacak hizmetler için sağlam bir zemin oluşturduğunu ifade etti.

Toplantının sonrasında Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras da söz aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN