Herkes felaket sanıyordu ama nimet çıktı. Güneş patlaması özellikle çiftçilere yarayacak. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, güneş patlamasının bilinmeyen o faydasını açıkladı…
Son yılların en önemli güneş patlamasının yaşandığı NASA tarafından duyuruldu. 10 Mayıs güneş patlamasına dair fotoğraf paylaşan NASA, olayın detaylarını da aktararak, bu şiddetteki patlamanın son olarak 2003 Ekim ayında yaşandığını anımsattı.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, güneş patlamasının kuraklığa karşı olumlu etkileri olabileceğini belirterek, "Patlama sayısı ve büyüklüğü ne kadar artarsa, biz o kadar güneşten enerji alırız ve enerjiye bağlı olarak daha çok ısınırız. Isınmaya bağlı olarak da buharlaşma artar ve sonuçta yağmur artar" dedi.
DÜNYANIN ISISINA GÜNEŞTE YAŞANAN PATLAMALAR KARAR VERİYOR
Güneşte yaşanan patlamanın yağışlar üzerinde olumlu etkiye yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Patlamanın büyüklüğü ve sayısı ne kadar artarsa, yağmur olarak şahane bir dönem geçiririz. Çünkü sıcaklık artacaktır, buna bağlı olarak da yağış ve verimlilik de artacaktır. Güneş patlaması ne kadar artarsa daha az kuraklık çekeriz. Yani kuraklığın en büyük çaresi güneşteki patlamalardır. Dünyanın ısısına güneşteki patlamalar karar verir" şeklinde konuştu.
Güneş patlamalarının olumsuz etkilerine de değinen Prof. Dr. Yaşar, "Zaman zaman çok büyük patlamalar oluyor. Geçten günlerde de bunlardan biri gerçekleşti. Etkileri devam ediyor. Bu büyük patlamalar dünyaya müthiş bir jeomanyetik fırtına getiriyor. Örneğin 1859 yılında daha yeni yeni elektrik sistemleri varken devasa bir güneş patlaması oluyor ve bir anda bütün sistem çöküyor. Kağıt ruloları yanıyor. Elektrikler gidiyor. 1989'da oluşan yine büyük bir patlamada Kanada'nın yarısı elektriksiz kaldı, bütün trafoları patladı" dedi.