Eskişehir ritüel bölgesi çıktı! Herkesi şok eden keşif: Kurban kesip ayin yapıyorlarmış

Eskişehir ritüel bölgesi çıktı! Herkesi şok eden keşif: Kurban kesip ayin yapıyorlarmış

Eskişehir'in ritüel bölgesi olduğu ortaya çıktı! Herkesi şok eden keşfin ayrıntıları gün yüzüne çıktı! Kurban kesip ayin yapıyorlarmış...

Eskişehir’in Midas Kalesi'nde yürütülen kazılar, bölgenin tarihi zenginliklerini bir kez daha gözler önüne serdi. 2022 yılında başlayan ve ünlü Yazılıkaya Anıtı’nın da bulunduğu Midas Vadisi'nde devam eden arkeolojik çalışmalar sırasında, Frig medeniyetine ait olduğu düşünülen fırınlar ve ocaklar keşfedildi.

FRİGLERE AİT KALINTILAR ORTAYA ÇIKARILDI

Arkeofili'de yer alan habere göre Anadolu Üniversitesi'nden arkeolog Yusuf Polat'ın liderliğinde sürdürülen kazılar, Midas Kalesi'nin 26 hektarlık alanında önemli buluntulara ulaşılmasını sağladı. MÖ 7. yüzyıla tarihlenen bu yapılar, Frig medeniyetinin günlük yaşamı ve dini ritüelleri hakkında yeni bilgiler sunuyor. Özellikle fırınlar ve ocaklar, bu dönemde kurbanlık hayvanların pişirilmesi ve ekmek yapımı gibi ritüellerde kullanılmış olabilir.

arkeo.jpeg

KUTSAL AGDİSTİS ALANI'NDA YENİ KEŞİFLER

Kazı ekibi, çalışmalarını kaya sunağı ve çevresindeki “Agdistis kutsal alanı” üzerine yoğunlaştırdı. Polat, bu alanda taş temelli ve ahşap yapılar tespit ettiklerini, ocakların ritüel hazırlıklarının yapıldığı bölgeler olarak kullanıldığını ifade etti. Friglerin kutsal alanı olan Yazılıkaya’da, MÖ 8. yüzyıldan itibaren başlayan ritüellerin, Hellenistik Dönem ve hatta Roma Dönemi boyunca devam ettiğini belirten Polat, bu alanın Ana Tanrıça kültü ile olan bağlantısını vurguladı.

Kazılar sırasında üst üste dizilmiş kaya platformlarına oyulmuş dört kaya çanağı ve yanında bulunan Ana Tanrıça Matar’ı temsil eden bir kaya idolü, bu alanın bereket ve bolluk ritüellerine ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Polat, bu buluntuların, Frig Dönemi'nde kutsal alanın aktif olarak kullanıldığını somut bir şekilde kanıtladığını ifade ediyor.

BÖLGEDEKİ YAŞAMIN 250.000 YILLIK GEÇMİŞİ

Polat, bölgedeki kazıların sadece Frig medeniyetine değil, çok daha eski dönemlere de ışık tuttuğunu belirtiyor. Alt Paleolitik döneme ait taş aletlerin de bulunduğu kazı alanı, bölgenin 250.000 yıl öncesinden günümüze kadar kesintisiz bir yaşam alanı olduğunu ortaya koyuyor. Verimli vadiler ve sulak alanlarıyla Midas Kalesi, hem savunma hem de tarım açısından birçok medeniyetin yerleşim yeri olarak tercih edilmiş.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN