Dünyanın arayıp da bulamadığı bal Türkiye'de o ilimizde yetişiyor! Dünyanın en kaliteli balı seçildi

Dünyanın arayıp da bulamadığı bal Türkiye'de o ilimizde yetişiyor! Dünyanın en kaliteli balı seçildi

Türkiye tarımsal anlamda zengin toprakları ile ön plana çıkarken aynı zamanda dünyanın en kaliteli ballarının üretildiği coğrafya olarak da biliniyor. Öyle ki o ilimizde dünyanın arayıp da bulamadığı kalitede bal üretimi yapılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Batman’ın Sason ilçesinde arıcılığı teşvik eden ve organik bal üretimini artırmayı hedefleyen "Örnek Ürün Örnek İlçe" projesi, elde edilen balın uluslararası kalite standartlarını aştığını kanıtladı. Analiz sonuçlarına göre, bal dünyanın en kaliteli örneklerinden biri olarak değerlendirildi.

yeni-proje-6.jpg

SASON İLÇESİ'NDE EŞSİZ BAL ÜRETİMİ

Batman’ın Sason ilçesinde yürütülen "Örnek Ürün Örnek İlçe" projesi, organik bal üretiminde büyük bir başarıya imza attı. Sason’un Cobet Yaylası’nda, 1950 metre rakımda ve tamamen doğal ortamda üretilen bal, yapılan kapsamlı analizler sonucunda olağanüstü bir kaliteye sahip olduğu tespit edildi.

YÜKSEK PROLİN VE DİASTAZ ENZİM DEĞERLERİ

Sason Kaymakamı Furkan Başar tarafından yapılan açıklamada, balın Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakodinamik Araştırma Uygulama Merkezi Çevre ve Gıda Analizleri Laboratuvarı'nda yapılan testler sonucunda yüksek kalite standartlarına sahip olduğu vurgulandı. Analiz raporunda balın prolin değeri 1778 mg/kg, diastaz enzimi değeri ise 57,1 olarak belirlendi. Bu değerler, balın dünya standartlarının oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.

yeni-proje-7.jpg

DEVLET DESTEKLİ PROJE BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİ

Devletin yüzde 100 desteklediği proje çerçevesinde, Sason ilçesinin florası ve ekolojik yapısı, bal üretiminde büyük bir avantaj sağladı. Doğal ve el değmeden üretim süreci, balın kalitesini artırırken, bölgedeki arıcılara da büyük bir ekonomik kazanç sağladı.

Kaymakam Başar, “Cöbet yaylasında, il valimizin desteğiyle “örnek ürün, örnek ilçe” projesi başlattık. Bu proje dahilinde yüzde yüz hibeli olarak 12 üreticimize yüzlerce kovan dağıttık. Besicilerimizin yaptığı çalışmaların neticesinde elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı yaptığımız analizler sonucunda prolin değerinin bin 778 değerinde rekor seviyeye ulaştığını gördük. Projemiz meyvelerini vermeye başladı. Bal üreticilerimiz elde ettikleri yüksek kalitedeki balı piyasaya sürmeye, vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladı. Bizler de ilçe kaymakamlığı olarak il valiliğimizin desteğiyle proje dahilinde olan tüm üreticilerimizin yanında durarak desteklemeye devam edeceğiz. Proje dahilinde üreticilerimize özel tasarımlı polen tuzaklı kovan desteği sunduk. Şuanda Cöbet Yaylası’nda endemik bitki türlerinin yoğun olduğu alanda üretimimiz devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz balın kalitesi oldukça yüksek. İlçemizde üretilen balın kalitesini en yükseğe taşıdık. Balımızın kalitesini duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

yeni-proje-8.jpg

ÜRETİCİLERİN KEYFİ YERİNDE

Devletin desteğiyle başlatılan projenin ikinci yılında çok kaliteli bal elde etmeninin mutluluğunu yaşadıklarını belirten bal üreticilerinden Barış Yaşar, “Örnek ilçe, örnek ürün projesi dahilinde 2022’de valimiz, Kaymakamlığımız ve ilçe tarım müdürlüğümüzün desteğiyle başlattığımız bu projemiz ikinci yılını tamamlamış bulunmakta. Tamamen organik olarak elde ettiğimiz balımızın hasadını yaptık. Elde ettiğimiz balın yapılan analizler sonucunda çok kaliteli bir bal olduğunun tespit edilmesi biz üreticileri fazlasıyla mutlu etmiştir. Bu çalışmalarımızda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Sason’da doğal ortamda el değmeden üretilen yüksek kalitedeki Sason balı, geçtiğimiz yıl ilçede düzenlenen festivalde açık artırma ile bir kilo gramı 160 bin liradan alıcı bulmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN