DSÖ'den korkutan yeni varyant açıklaması: Hızla yayılıyor

DSÖ'den korkutan yeni varyant açıklaması: Hızla yayılıyor

Koronavirüs mutasyon geçirerek kendini yenilemeye devam ediyor. Havaların ısınmasıyla "FLiRT" olarak adlandırılan yeni bir varyant, yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre (WHO) FLiRT adı verilen yeni bir Kovid-19 varyant grubu dünya çapına baskın hale geldi.

Uzmanlar FLiRT varyantının, genetik kodlardaki mutasyonlarla oluşan ve antikorlardan korunabilen JN.1 türevi olduğunu açıkladı. Ne kadar ağır ve bulaşıcı oldukları ise tam olarak bilinmiyor. Kovid-19 vakaları dünya genelinde düşüş gösterse de bazı bölgelerde artış var.

FLiRT varyantının semptomları diğer Kovid-19 türleriyle aynı. Aşıların yeni varyantlara karşı etkili olması bekleniyor. FLiRT, varyantların genetik kodlarındaki mutasyonların isimleri kullanılarak oluşturulan gayriresmi bir ad. Omicron varyantından mutasyona uğrayan ve baskın hala gelen JN.1'in türevi. Başak proteinlerinde kilit üç mutasyon bulunuyor. Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre bu sayede antikorlardan korunuyor.

BBC'nin haberine göre İngiltere Halk Sağlığı Ajansı'na göre, yeni varyantların ne kadar ağır ve bulaşıcı olabileceğini anlamak için "daha fazla veriye" ihtiyaç var. Ancak İngiltere'de dolaşımda olan diğer varyantlardan daha baskın olduğu yönünde bir kanıt yok.

YENİ VARYANT: FLiRT

Kovid-19 virüsü mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken "FLiRT" isimli yeni bir varyant ile tekrar yayılmaya başladı.

Nisan ayında, FLiRT varyantları (iki mutasyonunun teknik adlarının birleşimi) olarak bilinen yeni bir varyant ortaya çıktı.

FLiRT VARYANTI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bilim insanları FLiRT varyantlarının ilk olarak nerede ortaya çıktığını tam olarak bilmiyor.

Varyant ilk olarak ABD'deki atık sularda, semptomlar gözlemlenmese bile bir toplulukta dolaşan Kovid izlerini tespit etmek için kanalizasyonun test edilmesiyle tespit edildi.

FLiRT VARYANTINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Aşılamanın hala önemli bir strateji olduğunu söyleyen uzmanlar, Kovid aşısına uygun olan herkesin aşı olduğundan emin olması gerektiğini vurguluyor.

Aşılama enfeksiyonu önlemese de kişinin ciddi hastalık geçirme, hastaneye yatma ve Kovid nedeniyle ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor.

KOVİD AŞILARI YENİ VARYANTA KARŞI KORUYUCU MU?

Uzmanlar ileri yaş nedeniyle aşıya hak kazanan herkese, eğer henüz yaptırmamışlarsa, aşı yaptırmalarını özellikle tavsiye ediyor. Sebep ise Kovid-19'un şiddetli etkileri için en önemli risk grubunun ileri yaş olması.

Öte yandan Türkiye'de Kovid- 19 sebebiyle binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Küresel olarak, 11 Aralık 2023'ten 7 Ocak 2024'e kadar olan 28 günlük dönemde 106 ülke Kovid- 19 vakası ve 51 ülke Kovid-19 ölüm vakası bildirildi.

Uzmanlar Kovid-19'dan korunmak için vatandaşlara sık sık el yıkanması, kalabalık ortamlara girilmemesi, kalabalığa girilse bile maske takılması uyarısında bulunmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN