Geçmeyen öksürük o kanserin belirtisi olabilir! Belirtileri göz ardı etmeyin, erken teşhis hayat kurtarabilir

Geçmeyen öksürük o kanserin belirtisi olabilir! Belirtileri göz ardı etmeyin, erken teşhis hayat kurtarabilir

Akciğer kanseri, akciğerde meydana gelen zararlı hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyüyüp mutasyon yaşamasından meydana gelir. Akciğer kanserini bazı belirtilere göre erken teşhis etmek mümkün. Peki, akciğer kanseri belirtileri neler? Akciğer kanseri nasıl anlaşılır? İşte, akciğer kanserinin belirtileri...

Vücudumuz bize sahip olduğu bazı hastalıklar ile ilgili çeşitli sinyaller gönderir. Bu sinyaller bazen ciltte çıkan leke olabileceği gibi bazen üzerinde durmadığımız basit öksürük de olabilir.

Sabah'ta yer alan habere göre, akciğer kanserinin yaygın belirtileri arasında nefes darlığı, ses kısıklığı, uzun süreli ve geçmeyen öksürük, ani kilo kaybı bulunur. Tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçları olan bu akciğer kanserinin erken teşhisi oldukça önemli.

AKCİĞER KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK

Akciğer hücrelerindeki kanserin oluşumunu sağlayan tümörler solunum yolunu daraltır. Bu durum ise mukusun vücut dışına çıkmasını önler.

Böylece akciğer kanserinin ilk belirtilerinden biri olan geçmeyen ve şiddetli öksürük oluşur.

NEFES DARLIĞI

Kanserli hücreler solunum yollarını tıkar ve bu durumda akciğerlere baskı meydana gelir.

Solunum sisteminde iltihaba neden olduğu için rahat nefes almak zorlaşır. Bu yüzden akciğer kanseri olan bireylerde nefes darlığı gözlemlenir.

HIRILTILI NEFES ALMA

Akciğer kanseri olan bir birey nefes alışında hırıltı fark edilebilir. Hırıltının olması akciğer kanserinin en belirgin semptomlarından.

Hırıltının olmasının sebebi ise solunum yollarının tıkanması ve oluşan iltihaptan dolayı.

SES KISILMASI

Ses tonunda kısıklık yaşanması akciğer kanserinde görülen en önemli belirtilerden biridir. Meydana gelen ses kısıklığı, kanserin göğüste olan laringeal sinire baskı yapmasından dolayı.

Eğer bu sinir ezilip hasar alırsa boğazdaki ses telleri de zarar göreceği için ses kısıklığına neden olur.

YORGUN HİSSETMEK

Kanser olan bir kişinin yorgun hissetmesi oldukça normal. Bunun nedeni ise kişinin rahat nefes alamaması ya da vücuttaki kırmızı kan hücresi miktarının az olmasından dolayı.

ANİ KİLO KAYBI

Kanser hücreleri vücuttaki sağlıklı bir hücreye oranla çok daha fazla enerji ihtiyacı hisseder. Bu durum ise normalden daha fazla kalori yakılmasına yol açar.

GÖĞÜSTE MEYDANA GELEN AĞRI

Akciğer kanseri kendini göğüste yarattığı bir ağrı şeklinde gösterebilir. Tümörler sinirlere baskı yapar ve bu durum sonucunda göğüste ani ağrılar meydana gelebilir.

KANLI BALGAM

Balgamda kan görülmesi özellikle akciğer kanserinin ilk evresinde görülebilir.

AKCİĞER KANSERİNDE ERKEN TEDAVİNİN ÖNEMİ

Yalnızca kanser değil tüm hastalıklarda olduğu gibi burada da erken tedavi oldukça önemli.

Tedavi, hastanın genel sağlık durumu ve kanserin evresine göre değişiklik gösterebilir. Farklı evrelerde kişilere özel tedavi yöntemleri tercih edilir.

KANSERDEN KORUNMAK HANGİ BESİNLER YENMELİ?

KEKİK

Kekik, içerisinde bulunan timol ve karvakrol gibi maddeler sayesinde mikropları engelleyen bilen antioksidan özelliğe sahip. Serbest radikallerin oluşturduğu zararları önleyerek kansere karşı adeta bir zırh görevi görür. Kekik tüketimini, çay, su, çorba ya da ana yemeklere katarak tercih edebilirsiniz.

SOĞAN VE SARIMSAK

Soğan ve sarımsağın içerisinde bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli soğan ve sarımsak tüketimi, tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyerek kansere karşı kuvvetli bir etki gösterir. Damak zevkinize uygun bir şekilde yemeklerde kullanabilirsiniz.

ZERDEÇAL

Kurkumin, zerdeçaldan elde edilen sarı bir madde. Asya ülkelerinin favori baharatlarından biri olan kurkuminin antiinflamatuar ve antikanser özellikleri bulunur. Çorba, pilav, et ya da sebze yemeklerinize ekleyerek kansere karşı direnç kazanabilirsiniz.

BROKOLİ

Brokolinin içerisinde bulunan indol adlı bileşen, kansere karşı adeta bir zırh görevi görür. Bu bileşikler, tümör oluşumunu neden olabilen östrojeni engeller. Ayrıca beta karoten özelliği sayesinde hücre zarını çeşitli hasarlara karşı korur ve yemek borusu. mide, bağırsak gibi kanser türlerinin oluşumunu önler. Çorba, salata ya da ana yemek olarak tüketimini tercih edebilirsiniz.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Yeşil yapraklı sebzeler, içerdikleri C vitamini ve beta karotenden dolayı güçlü antioksidan özelliğine sahiptirler. Bu sebzelerin düzenli tüketimi sonucu bağışıklık sistemi güçlenir ve kanser oluşumu önemli ölçüde engellenmiş olur.

TARÇIN

Tarçının kan şekerini dengeleme ve iltihabı düşürme özelliği bulunur. Yapılan bazı çalışmalara göre, dengeli ve düzenli tarçın tüketiminin kanser hücrelerinin yayılmasını durdurabileceği gözlemlendi.

GREYFURT

Greyfurt içeriğinde naringin ve naringenin flavonidler içerir. Bunlar sayesinde ise kansere karşı koruyuculuğu oldukça güçlü. Flavonoidler, özellikle ağız kanseri riskini azaltmada etkililerdir. Ancak bu flavonoidler vücuttaki bazı enzimlerin etkisini azaltabileceği için ilaç kullanan kişilerin tüketiminde doktora başvurmaları önerilir.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çayın kansere karşı olan etkisi ile ilgili yapılan bir çalışmada; yeşil çay tüketiminin koloni mide ve akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün tedavisini olumlu yönde ilerlettiği gözlemlenmiştir. Ancak uzmanlar, yeşil çayın günde iki fincandan fazla tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

YABAN MERSİNİ

Resveratrol, oldukça güçlü bir antioksidan kaynağı. Bu bileşen genellikle kırmızı ve mor meyvelerde bulunur. En çok bulunduğu meyve ise yaban mersini ve dut. Yaban mersinin düzenli tüketimi özellikle içerisinde bulunan A,B,C vitaminleri, antasiyanin, selenyum, magnezyum, fosfor ve çinko gibi besin öğelerinden dolayı kanser riskini önemli ölçüde düşürür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN