İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bakanlığa yangın uçağı tepkisi: ‘İlk gün sadece iki helikopter gönderdiler’

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bakanlığa yangın uçağı tepkisi: ‘İlk gün sadece iki helikopter gönderdiler’

İzmir’in Yamanlar Karatepe mevkisinde çıkan büyük orman yangını, hızla yayılarak geniş bir alanı etkisi altına aldı. 16 ev yanarken, 87 ev ve 45 iş yeri tahliye edildi. 3 mahalle, bir hayvan barınağı da boşaltıldı. Alevler yeşil ormanlık alanları kara bir tabakaya dönüştürdü ve birçok bölge duman altında kaldı. KARAR'a konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi de ilk gün 'hava araçlarının riske atılmaması nedeniyle' yalnızca iki helikopterle sınırlı müdahalenin yapıldığını ifade etti.

MERVE ŞİŞMAN

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde 15 Ağustos 21.30 sularında orman yangın çıktı. Yamanlar Karatepe mevkisinde ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangın adeta İzmirlilere cehennemi yaşattı.

yeni-proje-4-001.jpg

İzmir'deki Yamanlar yangınına havadan müdahale eksiklikleri nedeniyle eleştirildi. Yangının ilk gününde, İzmir İtfaiyesi toplamda 30 arazöz ve 730 itfaiye personeli ile yangına karadan müdahale etti. Ancak, yangının ilk çıkış noktasının yüksek, karadan ulaşılamayacak bir alan olması ve saatte 80 kilometre hızdaki rüzgarlı hava koşullarında yangının etkili bir şekilde söndürülmesinde havadan müdahalelerin yetersiz kaldığı bildirildi.

yeni-proje-5-001.jpg

İlk gün, rüzgarın saatte 80 kilometreye ulaştığı belirtilerek, hava araçlarının riske atılmaması amacıyla yalnızca iki helikopterle sınırlı müdahale gerçekleştirildi. İzmir Valiliği, bu durumun arkasında yatan neden olarak, şiddetli rüzgarları ve helikopterlerin güvenliğini gerekçe gösterdi. Ayrıca, gece görüşlü helikopterlerin ilk gün müdahalede bulunmaması yangının hızla büyümesine neden oldu.

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ilk gün iki helikopterle başlatılan havadan müdahale, yangının yayılmasını engellemeye yeterli gelmedi. Yangının vadi içinden başlaması nedeniyle helikopterlerin derinlere alçalamadığı ve su atamadığı ifade edildi.

SADECE CHP'Lİ 10 BELEDİYE YARDIM GÖNDERDİ

Yangının etkilerini kontrol altına almak amacıyla belediyelerden gelen destekler de önemli bir rol oynadı. 10 belediyeden 41 araç ve 113 personel, yangın bölgesine ulaştırıldı. Bu destekler, yangının ilerleyişini durdurma çabalarına katkıda bulundu. KARAR'ın ulaştığı belgeye göre, yangının söndürülmesi için gönderilen yardımlar CHP'li 10 belediyeden yapıldı. Yardım gönderen belediyeler şu şekilde; İstanbul, Ankara, Uşak, Balıkesir, Afyonkarahisar, Bursa, Muğla, Edirne, Burdur, Denizli.

yeni-proje-1.jpg

yeni-proje-2.jpg

yeni-proje-3.jpg

10 CHP'li Belediye su ikmal aracı, rot fıre araç, çalışanların bineceği araçlar, minibüsler ve tankerler gönderdi. Toplamda 10 ilden 41 araç ve 113 kişilik personel desteği İzmir'deki yangının söndürülmesi için kullanıldı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: İLK GÜN HAVADAN MÜDAHALE YETERSİZDİ

KARAR'a konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilisi, havadan müdahalede yaşanan eksikliklerin yangının büyümesinde rol oynadığını belirtti:

"Yangın ormanlık alanda, havadan müdahale edilebilecek yerde başladığı için karadan müdahale edilemiyordu. Havadan müdahale daha etkili olabilirdi. Helikopter sayısı fazla olabilirdi. Havadan müdahalede yetersiz kalındı. Valilik bize bu durumun savunmasını şöyle yaptı; '80 kilometre hızla rüzgar vardı, helikopterleri riske atamazdık.' İlk gün sadece iki helikopter kalktı. Alan çam ormanı olduğu için yangın hızla yayıldı."

'İLK GÜN, GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER UÇUŞ YAPMADI'

Gece görüşlü helikopterin yangına müdahale etmediğini söyleyen yetkili, "Gece görüşlü helikopterle müdahale olmadığı için yangının yayılması önlenemedi. İlk gün gece uçuşu yapılmadı. Yangının başlangıç yeri vadinin içi olduğu için helikopter derine alçalıp su da atamadı. Biz yangının sıçramaması için çin seddi gibi karadan 730 İzmir İtfaiye eri ve belediyelerin gönderdiği 113 personel yardımıyla karadan müdahale etmeye çalışarak etten duvar olduk." dedi.

yeni-proje-6-002.jpg

'730 İTFAİYE PERSONELİ SAHADAYDI'

İlk anda yangına müdahale için izinli olan itfaiye erlerinin göreve çağrıldığını söyleyen yetkili isim akşam 21.30'da çıkan yangına 30 arazöz ile müdahale edilebildiğini belirterek şöyle dedi: "İlk günde Yamanlar yangınına 30 arazöz ve 360 itfaiye personeli ile müdahale ediliyordu. Daha sonra izinde olan personel geri çağrıldı. 730 itfaiye personeli ile müdahale edildi. 238 araç kullanıldı."

'YANGININ İKİNCİ GÜNÜ BAKANLIK HELİKOPTER VE UÇAK GÖNDERDİ'

Yangının ikinci günü bakanlık tarafından personelin, uçak ve helikopterin yangın alanında olduğunu söyleyen belediye yetkilisi sözlerini şöyle noktaladı:

"İzmir İtfaiyesi ve çevre illerden gelen itfaiyelerle, yardım için gelen araçlarla, personellerle köylerin etrafında barikat kurduk. Örnekköy ve Doğançay Mezarlığı'nı koruduk. Karadan gidilebilecek orman içlerine kadar girdik. Orman Bölge Müdürlüğü ilk gün yangının olduğu alana 2 helikopterle müdahale etti. İkinci gün bakanlık tarafından uçak ve helikopter geldi. Gün boyu yangın yerindeydik, ikinci gün uçakları ve helikopterleri yangın alanına müdahale ederken gördük."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN