36 saat geride kaldı: İzmir'deki yangın büyüyor

36 saat geride kaldı: İzmir'deki yangın büyüyor

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan orman yangını büyüyor. Özellikle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev tamamen yanarak kül oldu. Yangınla mücadele ekipleri, çalışmalara devam ediyor. Helikopterler, arazözler ve diğer ekipmanlarla havadan ve karadan müdahale ediliyor. Ancak, rüzgarın şiddetli olması söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor. Bakan Yumaklı "72 yangın vardı şu an itibariyle 69'u kontrol altına alınmış durumda. " dedi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve kısa sürede büyüyerek yerleşim yerlerini tehdit eden orman yangını, büyük bir felakete dönüştü. Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevler, 87 evi ve 45 iş yerini boşaltılmak zorunda bıraktı. Yangın sonucu 16 ev tamamen kül oldu.

Olay yerine sevk edilen çok sayıda itfaiye ekibi, havadan ve karadan müdahalede bulunuyor. Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi, gece gündüz demeden yangınla mücadele ediyor.

9863855.jpg

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yangından toplamda 78 kişi etkilendi. Yangın nedeniyle birçok kişi sağlık sorunları yaşadı ve hastanelere kaldırıldı.

aaaaa.jpg

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yaptığı son paylaşımda, yerleşim bölgelerindeki yangının kontrol altına alındığını belirtti. Ancak, yangının tamamen söndürülmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise yangının çıkış nedenine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bakan Yumaklı, Karşıyaka'daki yangının 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıktığını söyledi. Bu açıklama, yangının ihmalkarlık sonucu çıktığını ortaya koydu.

9863870.jpg

YANGIN BÜYÜK BİR ALANA YAYILDI

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün akşam saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Bayraklı ve Çiğli ilçelerine de sıçrayan ve kuvvetli rüzgârın etkisiyle büyüyen yangına, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale ediliyor.

Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı.

9863842.jpg

HAYVAN BARINAĞI TAHLİYE EDİLDİ

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

aaaaa-001.jpg

SANAYİ SİTESİNDEKİ İŞ YERLERİNE SIÇRADI

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi'ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı.

Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı. Helikopter ve uçaklar, yoğun olarak alevlerin bulunduğu alana su bırakıyor.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor.

9863882.jpg

YANGINDA 87 EV VE 45 İŞ YERİ BOŞALTILDI, 16 EV YANDI

Yangın nedeniyle Yamanlar mevkisinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı.

AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yamanlar mevkisinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

9863838.jpg

TUGAY: YERLEŞİM BÖLGELERİNDE DEVAM EDEN YANGIN YOK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla yerleşim bölgelerinde devam eden bir yangın olmadığını açıkladı. Tugay'ın paylaşımının tamamı şöyle:

"Tüm gücümüzle risk gördüğümüz her noktada yangın söndürme çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

Şu anda yerleşim bölgelerinde devam eden bir yangın yok. Herhangi bir tehlike olmasına karşın itfaiye ekiplerimiz yerleşim yerlerinin sınırında tedbir almış durumda. Yangın geniş bir ormanlık alanda devam ediyor.

Eş zamanlı olarak Bayındır ilçemizde dağlık ve ormanlık bir alanda yangın var. Yine itfaiyemiz orada sahada köyleri korumak için var gücüyle çalışıyor.

Rüzgarın hızının artması riskine karşı tüm belediye birimlerimizle gece boyunca teyakkuzdayız."

9863883.jpg

SAĞLIK BAKANLIĞI: YANGINDAN 78 KİŞİ ETKİLENDİ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, İzmir'deki orman yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini, 29 kişinin ise tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerine yer verildi.

ELEKTRİKLER KESİLDİ

Bölgede yaşayan vatandaşlar yangının büyüklüğü ve yayılma hızını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Sosyal medyada; yangın nedeniyle İzmir'in Karşıyaka ilçesinde elektrik kesintileri yaşandığı bildirilirken havadan kül yağdığı ifade edildi.

YANGIN ÖRNEKKÖY GEÇİCİ KÖPEK BAKIM EVİ'NE DOĞRU YAKLAŞTI, KARŞIYAKA BELEDİYESİ VATANDAŞLARA ÇAĞRI YAPTI

Karşıyaka Belediyesi'nin sosyal medya hesabından, "Yangın ne yazık ki tüm müdahalelere rağmen Örnekköy Geçici Köpek Bakım Evi'ne doğru yaklaştı" duyurusu yapıldı. Belediye, "Tüm hayvanseverleri bakım evimizdeki can dostlarımızın tahliyesi için yardıma çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

“YERLEŞİM YERLERİ İÇİN BİR TEHLİKE GÖRÜNMÜYOR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Yamanlar Dağı Kartepe mevkiinde dün akşam başlayan ve hızla yayılan orman yangını hakkında güncel bilgileri paylaştı. Tugay, yangının şiddetli rüzgar nedeniyle geniş bir alana yayıldığını ve bazı yerleşim yerlerini etkilediğini belirtti.

Başkan Tugay, ekiplerin yangına müdahalede gerekli tüm önlemleri aldığını ifade ederek, “Sabah saatlerinde rüzgarın etkisiyle yangın Bayraklı’nın bazı mahallelerine oldukça yaklaştı ve bazı evlere etki etti. Ancak yerleşim yerleri için ilerleyen bir tehlike görünmüyor” dedi. Tugay, şu anda Karşıyaka’daki küçük sanayi sitesinde devam eden yangına yoğun bir şekilde müdahale edildiğini ve Bayraklı’nın Körfez ve Doğançay mahallelerinde de benzer bir yoğun mücadelenin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Çiğli’ye kadar uzanan geniş bir alanda yangının devam ettiğini ve rüzgarın çalışmaları zorlaştırdığını vurguladı.

BAKAN YUMAKLI: MÜDAHALEMİZ SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine gitmek üzere Ankara'dan yola çıktı.

Bakan Yumaklı, soysal medya hesabından yaptığı paylaşımdan İzmir’deki yangınlara havadan ve karadan müdahalenin devam ettiğini açıkladı.

Yumaklı'nın açıklaması şu şekilde:

"Fedakâr orman kahramanlarımızın gün boyu süren cansiparane mücadelesi hava gücümüzle destekleniyor. Tüm imkanlarımızla yangını kontrol altına almak için gayret ediyoruz."

İZMİR VALİSİ ELBAN: RİSK AZALDI, CAN VE MAL KAYBI YOK

İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Mahallesi'nde çıkan yangınla ilgili bir açıklama yaptı. Elban, yangının riskinin büyük ölçüde azaldığını belirterek, “Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir” ifadelerini kullandı.

Vali Elban’ın açıklamasında, yangının enerjisinin iyice düştüğü ve riskin büyük ölçüde azaldığı ifade edildi. Ayrıca, yangının kontrol altına alınması için Orman, AFAD, Polis ve Jandarma güçleri ile TOMA araçları, itfaiye ve belediye personelinin hızlı bir şekilde müdahale ettiği ve vatandaşların güvenliğinin sağlandığı vurgulandı.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ'NDE ACİL ÇAĞRI

Öte yandan Karşıyaka Belediyesi sosyal medya hesabından "Yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir'in Çiğli ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 9 helikopterle destek sağlandığını bildirdi.

"İZMİR'DE 17 EV YANDI, 105 EV BOŞALTILDI"

Karşıyaka'da dün saat 10.14'te başka bir yangın çıktığını ifade eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki yangın da orman alanında başladı. Çıkış sebebi 3 kişinin piknik amaçlı yapmış oldukları, yakmış oldukları bir ateşten maalesef. Birbirine yakın devam eden bu yangınlara 5 uçak, 14 helikopter, 70 kara aracı ve 445 personel sevk ettik. Burada özellikle Yamanlar mevkisinde konut alanına yakın olması hasebiyle 17 ev yandı, 105 ev boşaltıldı, 44 iş yeri de tahliye edildi, bir evin de çatısına isabet eden bir ateş parçası sebebiyle yangın çıktı ancak itfaiye tarafından söndürüldü."

"SİGARA İLE YANGIN ÇIKARAN 2 ÇOCUK GÖZALTINDA"

Bölgedeki yangının rüzgarın şiddetine göre zaman zaman baskılandığını, zaman zaman da alevlenebildiğini aktaran Yumaklı, "Arkadaşlarımız gerekli tedbirlerini aldılar. Şu an için yerleşim yerlerini tehdit edecek herhangi bir unsur yok burada. Üçüncü yangın İzmir Ödemiş'te Beydağı'nda iki çocuğun otluk alanda sigara içerken çıkarmış oldukları yangın maalesef. Bunlar da gözaltına alındı."

Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede inanılmaz ve kararsız bir rüzgar var. Çok şükür şu ana kadar bütün bu yangınların tamamında herhangi bir can kaybı yok. Tabii ekosistemdeki canlıları artık bahsetmiyorum. Onlar için gerçekten son derece üzgünüm. Bu yangına da 3 uçak 1 helikopter, 10 kara aracı 63 personel sevk etmiştik. Bunun da enerjisi şu an için düşürülmüş vaziyette."

Bakan Yumaklı, İzmir Karşıyaka'da henüz ne kadar bir alanın yandığının belli olmadığını belirterek, "Bütün hava araçlarımızı çıkan yangınların tamamında kullanıyoruz. 3 gece görüşlü helikopterimiz çalıştı. Ancak onların da bir uçuş süreci, suresi var. Pilotların dinlenmesi var, işte ikmal yapacaklar, iniyorlar, kalkıyorlar. Şu an için sabaha kadar gece görüşlü herhangi bir şey çalışmayacak. Zaten ihtiyaç da yok." dedi.

Hava araçlarının yangını söndürmediğini, şiddetini azalttığını kaydeden Yumaklı, yerde çalışanların yangını söndürdüğünü söyledi.

"TOPLAM 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 3 KİŞİ ARANIYOR"

Yumaklı, İzmir'deki yangını çıkaran 3 kişiyi yakalama çalışmalarının devam ettiğini, İzmir Ödemiş'te 2, Bolu'da 4 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Ülke olarak gerçekten çok iyi bir ekipman gücüne sahip olduklarına dikkati çeken Yumaklı, şunları kaydetti:

"Çok nitelikli yetişmiş arkadaşlarımız var. Yunanistan'daki uçakların ve helikopterin geri çağırılıp çağrılmadığına dair onda da bir polemik yapılmış. Dün sabah itibarıyla geldiler onlar zaten. Yani bize ihtiyacımız olduğu anda çektik. Ayrıca tekrar sizin vasıtanızla bütün vatandaşlarımızın bu 1 hafta özellikle ama 15 Eylül'e kadar lütfen ama lütfen yangına sebep olabilecek herhangi bir şey yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyorum, ısrar ediyorum, istirham ediyorum. Başka da nasıl söylenir bilmiyorum."

Bakan Yumaklı'ya İzmir Valisi Süleyman Elban ve AK Parti İzmir Milletvekilli Eyyüp Kadir İnan da eşlik etti.

"72 YANGINDAN 69'U KONTROL ALTINA ALINDI, 6 AKTİF YANGIN VAR"

Bakan Yumaklı, yangının son durumuna ilişkin "72 yangın vardı şu an itibariyle bunlardan 69'u kontrol altına alınmış duırumda. 6 aktif yangın var. dünden gelen aydın didim ve izmir ödemiş kontrol altında. Bolu Göynük yangınının enerjisi düşürüldü. İzmir Yamanlar'daki yangının da enerjisi düştü." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN