Terleyince kötü kokmamak için bu kumaşlardan uzak durun! İşte koku yapmayan kumaş çeşitleri

Terleyince kötü kokmamak için bu kumaşlardan uzak durun! İşte koku yapmayan kumaş çeşitleri

Giyilen kumaş türü, terleme miktarını ve bakterilerin artış hızını belirleyen faktörlerden biri. Bazı kumaş türleri, yapay lifli kumaşlar nemi hapsederek vücut kokusunu kötüleştiriyor. Peki, kötü kokuyu önlemek için hangi kumaşları kullanmalıyız? İşte, koku yapan ve yapmayan kumaş türleri...

Vücut kokusu, ter ve ölü deri hücrelerinde gelişen bakterilerden kaynaklanıyor. Özellikle sıcak havada terlediğimizde bu bakteriler hızla çoğalarak ter kokusunu keskinleştiriyor.

Diken'de yer alan habere göre, Alberta University'deki araştırma hafif, dayanıklı ve nem emici özellikleri yüzünden yaygın kullanılan sentetik kumaşların, koku tuttuğunu gösterdi. Çünkü polyester ve naylon gibi sentetik lifli kumaşlar, nemi hapsederek bakterilerin gelişmesi için ideal ortamı sağlıyor.

HANGİ KUMAŞ KOKU YAPMAZ?

MERİNO YÜNÜ

Kötü vücut kokusuna karşı en iyi seçim merino yünü. Merino yünü, normal yünlerin aksine ince ve yumuşak lifli. Bu yüzden sıcak havalarda giymek rahat hissettiriyor. Üstelik doğal nem emici özelliği sayesinde daha ıslaklık hissetmeden nemi emebiliyor. Ayrıca bakterilerin çoğalmasını engelleyen doğal antimikrobiyal özelliğe sahip.

PAMUK

Hava geçirgenliği ve rahatlığı sayesinde sıcak havalarda popüler bir kumaş. Nemi emdiği için serin tutuyor. Fakat pamuk, diğer kumaşlardan daha uzun süre nemli kalabiliyor ve doğru dürüst kurutulmazsa bakteri oluşabiliyor. Yine de günlük giyimde sentetik kumaşlardan daha az kötü kokuya yol açıyor.

KETEN

Keten bitkisinden yapılan keten lifleri, geçirgenliği sayesinde hava dolaşımını sağlayarak serin tutuyor. Ayrıca hızlı kuruduğu için bakteri üretme olasılığı az. Kolay kolay koku da tutmuyor. Yaz ayları için ideal seçim.

BAMBU

Hem yumuşak hem çevre dostu. Nem emici özelliği var. Ayrıca doğal antibakteriyel olduğu için kokuyu azaltıyor. Geçirgen özelliği sayesinde sıcak havalarda rahat ettiriyor.

HANGİ KUMAŞLAR KOKU YAPAR?

POLYESTER

Dayanıklı ve nem emici olduğundan spor giyiminde yaygın. Fakat cilt yağını hapsederek bakterileri artırdığı için koku tutuyor. Bu da sıcak havalarda kötü vücut kokusuna yol açıyor.

NAYLON

Naylon, polyester gibi dayanıklı ve spor giyiminde yaygın bir kumaş. Ama ısı ve nemi hapsederek bakteri üremesine ve kokuya yol açıyor. Sıcakta serin kalmak istiyorsanız naylon kumaştan kaçının.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN