Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde servet eşitsizliğini eleştirerek, "Günümüzde servet eşitsizliği tarihin en yüksek seviyesine çıktı" demişti. Avrupa'da servet dağılımında en adaletsiz ülkeler arasında Türkiye'nin ilk sıralarda yer aldığı ortaya çıktı. Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 39,5’ine sahip. Bu alanda 21 Avrupa ülkesi içinde ilk sırada yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün, Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyadaki gelir adaletinin bozulduğunu ve servet eşitsizliğinin tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtmişti. Erdoğan, "Dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim, toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip" ifadelerini kullanmıştı.
"ESKİ HAL MUHAL; YA YENİ HAL, YA İZMİHLAL"
Erdoğan, servet eşitsizliğini Said Nursi'nin "Eski hal muhal; ya yeni hal, ya izmihlal" sözleriyle eleştirerek, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu vurgulamıştı. Bu açıklamaların ardından Credit Suisse ve UBS tarafından yayımlanan Mart ayı Avrupa'da Servet Eşitsizliği raporu, Türkiye’nin servet dağılımında en adaletsiz ülkelerden biri olduğunu ortaya koydu.
TÜRKİYE'DE SERVET DAĞILIMINDAKİ ADALETSİZLİK
Credit Suisse ve UBS'in raporuna göre, Türkiye’deki en zengin yüzde 1’lik kesim, ülkenin toplam servetinin yüzde 40'ına sahip. Bu oran, Türkiye’yi Avrupa’daki en adaletsiz servet dağılımına sahip ülke yapıyor. Ayrıca, en zengin yüzde 5 ve en zengin yüzde 10’un servetten aldığı paya bakıldığında Türkiye, Avrupa’da ikinci sırada bulunuyor.
GİNİ KATSAYISINDA TÜRKİYE İLK ÜÇTE
Raporda servet dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısına da yer verildi. Gini katsayısı, 0 mutlak eşitliği gösterirken sayı büyüdükçe eşitsizlik artıyor. Türkiye, 34 Avrupa ülkesi arasında 80,2 Gini katsayısıyla üçüncü sırada yer alıyor. İsveç 87,4 ile ilk sırada, Letonya ise 80,4 ile ikinci sırada bulunuyor.
EN ZENGİN YÜZDE 1'İN SERVETTEN ALDIĞI PAYDA TÜRKİYE RAKİPSİZ
Rapora göre, Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 39,5’ine sahip. Bu oran, Türkiye’yi 21 Avrupa ülkesi arasında en büyük dengesizliğe sahip ülke yapıyor. Avrupa genelinde servet dağılımında adaletin sağlanması için atılacak adımların önemine dikkat çekilen rapor, Türkiye'deki servet eşitsizliğinin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.