Bakan Fidan'dan 'AB üyeliği' çıkışı: Şu anda karar verilmeli

Bakan Fidan'dan 'AB üyeliği' çıkışı: Şu anda karar verilmeli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Valetta’da Maltalı mevkidaşı Ian Borg ile bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, Türkiye'nin AB'den beklentilerine ve üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üyeliğe ilişkin konunun Türkiye ile ilgili olmadığına işaret eden Fidan, "Avrupa Birliği'nin şu anda karar vermesi gereken bir konu" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ile Valetta'da Başbakanlık Sarayı Auberge de Castille'de baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB'DEN BEKLENTİLERİ

Türkiye'nin AB'den beklentilerine ilişkin Fidan, bu konunun 2 eksende gündeme alındığına dikkati çekerek, bunların, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili tartışmalar ve üyelik dışı yürütülen işbirliği alanlarının neler olabileceği olduğunu söyledi.

Fidan, üyeliğe ilişkin konunun Türkiye ile ilgili olmadığına işaret ederek, "AB'nin şu anda karar vermesi gereken bir konu. Biz AB konusundaki hedeflerimize bağlıyız. Burada Türkiye'nin pozisyonunu net ama AB Türkiye'yi kendi içerisine almak istiyor mu istemiyor mu, böyle bir siyasi denklemi kurabilir mi, o kendilerinin karar vereceği bir husus." diye konuştu.

VİZE KOLAYLIĞI VE SERBESTİSİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

AB kurumlarıyla olan ilişkileri devam ettirmek istediklerini belirten Fidan, "Özellikle, Gümrük Birliği ile ilgili güncelleme çalışmalarının yapılması, vize kolaylığı ve serbestisiyle ilgili çalışmaların tamamlanması yönündeki çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Türkiye ve Malta'nın özellikle ticaret alanındaki ilişkilerinin günden güne daha büyük bir ivme kazandığını belirten Fidan, "Türk iş adamlarımız, şirketlerimiz inşaat, altyapı, gemicilik, bankacılık, liman işletmeciliği, havacılık dahil birçok sektörde faaliyet göstermekte. Bizler hükümet olarak şirketlerimizin buradaki faaliyetlerini ve yatırımlarını destekliyoruz." dedi.

Malta ve Türkiye'nin bölgesel konular da dahil birçok konuda aynı bakış açısına sahip olduğunu ifade eden Fidan, "Kendileri biliyorsunuz halihazırda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyesi, aynı zamanda AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Dönem Başkanlığını da yürütmekteler. Bu iki önemli rol muvacehesinde bölgesel sorunlara yönelik geliştirdikleri inisiyatifleri de biz ayrıca tebrik ediyor ve destekliyoruz." diye konuştu.

GAZZE'DEKİ DURUM

Fidan, iki ülkenin Gazze'deki duruma ilişkin düşüncelerinin aynı olduğunu kaydederek, "Hem İsrail'in hem de Filistin'in kalıcı güvenliğinin ve barışının tesis edilerek artık bu problemin bölgeye daha fazla bir risk oluşturmasını engellemek, yıkıcı etkilerin önüne geçmek için çözüme kavuşması gerektiği konusunda hemfikiriz." ifadelerini kullandı.

Maltalı mevkidaşıyla Ukrayna-Rusya Savaşı hakkında görüş alışverişi yaptıklarını belirten Fidan, "Bu konuda özellikle savaşın oluşturduğu riskleri ve kayıpları gündeme getirdik. Tabii ki Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Savaşın en büyük zararının Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın uygulamasının durması olduğunu ifade eden Fidan, anlaşmanın tekrar hayata geçmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bir şekilde hem Ukrayna tahılının hem Rus tahılının dünya marketlerine sağlıklı bir şekilde gelmesi, ulaşması gerekiyor. Bunun için de çalışma konusunda hemfikiriz." ifadesini kullandı.

LİBYA'DA MİLLİ BİRLİK HÜKÜMETİ'NİN MEŞRUİYETİNİ DESTEKLİYORUZ

Mevkidaşıyla Libya konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Fidan, "Biz Milli Birlik Hükümeti'nin meşruiyetini ve faaliyetlerini destekliyoruz." diye konuştu.

Fidan, Libya'daki doğu-batı bölünmesinin daha fazla devam etmeden belli bir süreç içerisinde sona ermesini de arzu ettiklerini belirterek, "Bu amaçla bütün süreçleri destekliyoruz. Birinci önceliğimiz Libya'da herhangi bir savaşın tekrar çıkmaması, şiddete başvurulmaması, tarafların diyalog yoluyla sorunlarını çözme yolundan asla vazgeçmemesi." dedi.

Yaptıkları görüşmelerde tekrar istişarelere devam etme kararı aldıklarını aktaran Fidan, "Kendilerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak, belki nisan ayında tekrar bir Orta Doğu'yla ilgili toplantı planlama durumları var. Ona da belki Türkiye olarak biz tabii ki memnuniyetle katılırız." ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN