AB Türkiye için harekete geçti: Schengen vizesinde prosedür basitleştirilecek

AB Türkiye için harekete geçti: Schengen vizesinde prosedür basitleştirilecek

Türk vatandaşları Schengen vizesi almak için adeta çile çekiyor. Türk vatandaşlarının Schengen vize başvurularında son bir yılda yaşanan %30'luk artışa rağmen, vize reddi oranında anlamlı bir değişiklik olmadığı AB kaynakları tarafından açıklandı. Vize reddi probleminin çözümü için somut adımlar atılacağı ve vize prosedürlerinin basitleştirilmesi yönünde çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.

Türkiye son yıllarda vize retleriyle gündeme geliyor. Schengen vize başvurularında red oranları yükselişine devam ederken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın girişimleri sonucu AB yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonrası vize prosedürlerinin basitleştirilmesi ve başvuru süresinin kısaltılması için çalışmalar hızlandırıldı.

Türkiye Gazetesi'ne konuşan üst düzey AB kaynakları, vize konusunda bazı prosedürlerin basitleştirilmesi için Brüksel düzeyinde çalışma yapıldığını açıkladı.

ÜYE DEVLETLER VE BRÜKSEL ÇALIŞMA BAŞLATTI

AB kaynakları “Ret oranı açısından geçen yıldan bu yıla anlamlı bir değişiklik yok. Yani, Türk vatandaşlarına vize verilmemesi ve Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesine girmesinin engellenmesi gibi bir politika kesinlikle uygulanmıyor. Çok yüksek bir talep var, teknik birtakım sorunlar bulunuyor. Biz de bunları, her gün üzerinde çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Hem üye devletler arasında hem de Brüksel düzeyinde, ‘Acaba bazı prosedürler basitleştirilebilir mi?’ yönünde çalışmalar var” dedi.

BAŞVURULARA DAHA HIZLI CEVAP VERİLSİN DİYE BÜYÜKELÇİLİKLER PERSONEL ARTIRDI

Bazı büyükelçiliklerin başvurulara daha hızlı cevap verebilmek için personel artırdığını ifade eden kaynaklar “Bekleme süresinin azaltılması ve vize verme sürecinin daha kaliteli olabilmesi için herkes çaba sarf ediyor” diye konuştu.

TIR ve kamyon şoförleri için de yeterli ve hızlı bir şekilde vize alınamadığı yönünde şikâyet geldiğini ifade eden kaynaklar, TIR'lar ve kamyonlar içerisinde Avrupa’ya geçen çok fazla sayıda düzensiz göçmen gördüklerini ve bunların sayısının giderek arttığını, bu durumun yetkili mercileri biraz daha tedbirli davranmaya ittiğini belirtti.

VİZE RET ORANI ÖNCEKİ YILA YAKIN

Geçen yıl Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurusunun bir önceki yıla göre yüzde 30 arttığına dikkat çeken kaynaklar, geçen yılki başvuruların ret oranının da bir önceki yıla yakın olduğuna işaret etti.

Türk vatandaşlarına verilen çok girişli vizelerde de dünyadaki en yüksek sayıya ulaşıldığı vurgulanırken, daha uzun süreli ve çok girişli verilen vizelerin oranının yüzde 70 düzeyinde olduğu öğrenildi. Ayrıca geçen yıl Türkiye’de 1 milyondan fazla vize başvurusu yapıldığı kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN