70 bin lira maaş + 30 GB internete eleman bulamıyorlar: İmkanı olan o şehre taşınsın

70 bin lira maaş + 30 GB internete eleman bulamıyorlar: İmkanı olan o şehre taşınsın

Elazığ’da Sürü Sahipleri Çoban Bulamıyor: Aylık 70 Bin Lira Maaş ve 30 GB İnternet Paketi Bile Yetersiz

Hayvancılık sektöründe nitelikli iş gücünün azalması ve şehirleşmenin artması, geleneksel mesleklerden biri olan çobanlığı genç nesillerin tercih etmemesine yol açtı. Bu durum, üreticiler için büyük bir sorun haline gelirken, çobanlar ise adeta altın değerinde oldu. Elazığ’da sürü sahipleri, aylık 70 bin lira maaş, yeme, içme, barınma ve kıyafet ihtiyaçlarını karşılamalarına rağmen çoban bulmakta zorlanıyor. Üstelik çobanlar, artık aylık 30 GB internet paketi de talep ediyor.

Çoban Bulamayan Üreticiler Zor Durumda

Milliyet’in haberine göre; 500 küçükbaş hayvana sahip olan ve çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kalan Nurettin Çelenk, kalan hayvanlarına kendisi çobanlık yapıyor. Çelenk, “Altını bulabiliyoruz ama çobanı bulamıyoruz,” diyerek durumu özetliyor. Çobanların eskiden kontör istediğini, şimdi ise internet talep ettiklerini belirtiyor.

img-3221.jpeg

“Şu Anda Çobana 70 Bin Lira Aylık Veriyoruz”

Şavak aşiretinin büyük bir kısmının hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Nurettin Çelenk, “Son dönemlerde çoban bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Paramızın değeri kalmadı. Şu anda çobana aylık 70 bin lira veriyoruz. Ayrıca 30 GB internet paketi, yeme, içme, barınma ve kıyafet ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Buna rağmen çoban bulamıyoruz. Bu yüzden hayvan sahipleri zor durumda kalıp hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Benim 500 koyunum vardı, şimdi 150 koyunum kaldı ve kendi imkanlarımla bakıyorum,” dedi.

“Altını Bulabiliyorsun Ama Çobanı Bulamıyorsun”

Çobanların kendileri için çok önemli olduğunu ve çobansız yapamayacaklarını vurgulayan Çelenk, “500 koyunu nasıl sağacak ve güdecek? Gençlerimiz bu işi yapmıyor. Sadece bizim gibi orta yaşlılar yapıyor. Biz bu işi küçüklükten beri seviyoruz ve bırakamıyoruz. Aşiretimiz çok geniş; Elazığ, Tunceli ve Erzincan üçgeninde yaşıyoruz. Çoban masrafları her şeyi geçti. Çoban bu sene altınla yarışıyor. Biz altın alamıyoruz ama çobanlar aylıklarıyla bizden fazla altın alıyor. Bir memurdan daha fazla para kazanıyorlar. Artık çoban altın değerinde. Altını bulabiliyorsun ama çobanı bulamıyorsun,” diye konuştu.

“Benim Aylık 30 GB İnternetim Olacak Diyor”

Çobanların eskiden kontör istediğini, şimdi ise internet talep ettiğini belirten Çelenk, “Çobanlar artık ‘Benim aylık 30 GB internetim olacak’ diyor. Ben ayda 30 GB internet kullanmıyorum ama çobanlar bu talebi karşılamamızı istiyor. Adamlar haklı, çaresiziz. Ne deseler kabul etmek zorundayız. Bu zor bir meslek; dağda, bayırda, yağmurda, karda çalışıyorsunuz. 50 yaşına gelen dizim, kolum ağrıyor demeye başlıyor. Adamın yatağı keçesi. Ben 5 yaşından beri çobanım ve bu mesleğe 50 yılımı verdim,” dedi.

Bu bilgiler, hayvancılık sektöründe yaşanan zorlukları ve çobanlık mesleğinin ne kadar değerli hale geldiğini gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN