7 bin yıllık ata tohumları büyüyor! Arkeologlar küplerin içinde bulmuştu: İlaçsız yetişiyor, bolca saman veriyor

7 bin yıllık ata tohumları büyüyor! Arkeologlar küplerin içinde bulmuştu: İlaçsız yetişiyor, bolca saman veriyor

7000 yıl önce keşfedildi günümüzde de varlığını sürdürüyor. Arkeologlar şans eseri küplerin içerisinde buldu, çiftçilerin umudu oldu. Tamamen ilaçsız yetişiyor bol bol saman veriyor. 7000 yıllık ata tohumları günümüzde verimli tarımın ilacı oluyor. İşte tüm detaylar…

Kayseri'nin Kültepe ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda bulunan küp içerisinden çıkan 7000 yıllık siyez buğdayı, tohum üretiminin atası olarak biliniyor Diyarbakır'da hasadı yapılıyor. Çiftçilerin büyük verim sağladığı siyez buğdayının Türkiye'nin buğday sorununu kapatacağı belirtilirken ihraç edilebileceği de aktarıldı. İşte tüm detaylar…

KÜLTEPE'DE BULUNDU

Kayseri'de Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerin içerisinden çıkan siyez buğdayları bir neslin umudu oluyor. Buğday Taneleri geçmişin verimli ürünlerini günümüze taşırken Muğla'nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide yapılan arkeolojik kazılarda küpten çıkan 7000 yıllık siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesi için üretim çalışmaları başlatıldı.

Arkeolojik kazıda küpten çıktı 7 bin yıllık buğday Türkiye'yi ihya edecek - Internet Haber

Büyük bir verim sağlanması ile birlikte Anadolu buğdayı yani Siyez buğdayı Diyarbakırlı çiftçilerin ilgisini çekiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesi Mermer Mahallesi'nde ekim yaparak bölgede ilk hasadı başlatan Özkan Yıldırım, diğer buğdaylara göre maliyeti ve bakımının daha az olduğunu belirterek elde edilen başaklarda 3 kata kadar daha fazla verim alındığını vurguladı.

DÜŞÜK MALİYET YÜKSEK VERİM

Küplerden çıkan siyez buğdaylarının diğer buğdaylara oranla daha yüksek verim sağladığını dile getiren Yıldırım, "Kazı çalışmasında bir küp bulunmuş 7 bin yıllık, içerisinde buğdayda çıkmış, orada bir mühendis ekmiş, ekince de boy ve başak olarak farklı olduğunu görmüş. Her bölgeye bir avuç verdi, bizde 100 kilogram burada 250 dönüme ektik, 150 dekar daha ayrı bölgelerde ektik. Yağışa göre nasıl çıkacaklarını görmek için ayrı ayrı yerlere ektik.” dedi.

Siyez üzerinden asparagas pazarlama! – Kastamonu Gazetesi – Kastamonu ve Bölge Haberleri, Kastamonuspor, Şehir Gündemi ve Son Dakika Haberleri

7.000 yılı aşkındır toprak altında duran ata tohumları her başakta 250 ila 160 arasında tane bulunduruyor. Dekar başına 1.200 kilogram kuru olarak siyez buğdayı beklediklerini belirten Yıldırım, diğer buğdaylarda ise yağışlar güzel olursa 450 kilogram ürün alındığını belirtti. Siyez buğdayının bir diğer farkının ise dekara 30 kilogram ekerken siyez buğdayından 18 kilogramının büyük bir verim sağladığını belirten Yıldırım, “Biz bunda taban güresi 22 kilogram, 15 kilogramda bahar gübresi verince toplamda 37 kilogram gübre kullanmış olduk, diğerlerinde ise 30 kilogram taban 30 ise bahar verilerek 60 kilogram gübre veriliyor. Ayrıca bu ata tohumunda ziraai ilaç kullanılmasına gerek yok, yabani otları boğuyor ve ilaca da gerek kalmıyor" ifadelerini dile getirdi.

SAMAN FARKI OLUŞUYOR

Konu hakkında açıklamalarına devam eden Özkan Yıldırım, siyez buğdayının kitaplarının kalın olması nedeniyle diğer buğdaylara göre Tamam farkı oluştuğunu da söyledim. Diğer buğdaylardan dekar başına 350 kilogram saman çıkarken ata tohumunda bu oran 1,5 tona kadar yükselmektedir. Ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayan bu durum ile birlikte üreticilerde siyez buğdayına yönelmeye başladı.

10 bin yıllık siyez buğdayı coğrafi işaret olarak tescillendi

Türkiye'nin her yerine yayılması için dua eden Yıldırım, buğdayda bununla birlikte yakında ihraç ülkesi olacağımızı da belirttim. Siyez buğdayının maliyetinin diğer buğdaylara oranla daha az olduğunu dile getiren Yıldırım, veriminin yüksek olduğunun altını çizerek Türkiye'nin her yerinde siyez bu odayı ekiminin yapılması gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN