40 yıldır çiftçilikle geçimini sürdüren Mehmet Alkan tasarladığı sistem ile birlikte hem hasat süresini kısalttı hem de işçi sayısını azalttı. Hem işi hızlı bitiyor hem de parası cebine kalıyor. İşte Bursa'nın inanılmaz tasarımı…
Bursa'nın İnegöl ilçesinde 40 yıldır çiftçilikle uğraşan Mehmet Alkan, tasarlamış olduğu asansör sistemi ile birlikte meyve hasat süresinin %40 oranında düşürdü. Bununla birlikte mevsimlik işçi sayısı da yarıya düştü. 3 yıl boyunca kafasında tasarladı yapması 15 gününü aldı.
3 YILLIK BÜYÜK GELİŞME
Geçimini çiftçilikle sağlayan Mehmet Alkan, 3 yıl boyunca kafasında tasarlamış olduğu asansör sistemini 15 gün içerisinde gerçekleştirdi. Oğlu Kaan Alkan'ın metal atölyesinde montajını yaptığı ve torunu atlasın ismini verdiği ürün hasat sürecinde büyük bir kolaylık sağlıyor. İş yükü yarıya inerken tasarlanan asansör ile birlikte işçi sayısı da yarıya düşüyor.
İŞÇİ PROBLEMİNE KÖKLÜ ÇÖZÜM
Yıllardır işçi bulmakta problem yaşadığını söyleyen Mehmet Alkan, ağaca çıkmanın da riskli olduğunu aktardı. Sürekli düşme riski ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Alkan, 3-4 yıldır düşündüğü projeyi sonunda gerçekleştirdiğini belirtti. Alkan, “Kafamda böyle bir proje olduğunu makine mühendisi gelinime söyledim. O da fikirler verdi ve en sonunda karar verdik. Boyu 3 metre ve 4 kişi alabiliyor. Bunlar daha çok açılıp, 3 metreye yakın yükseliyor. Yükseldiği zaman yanlar açılıyor. Bunları kafamda tasarladım. Bir asansör yapalım dedik, en sonunda yaptık.” dedi.
Asansörden işçilerin de memnun kaldığını aktaran Alkan, hem düşme tehlikesi olmadığını hem de daha az yorulduklarını belirtti. %60 işçi tasarrufu sağlandığına da değinen Mehmet Alkan, daha önce 48 yevmiye verdiği işçilere şimdilerde 25 yevmiye verdiğini aktardı. Oğlunun kaynak işi yaptığını işaret eden Alkan amatör kaynak makinesi ile asansörü tasarladıklarını ve toplam 15 gün içerisinde tamamlandığını vurguladı. İlk seferde başarılı olamadıklarını dile getiren Alkan, “Yamulttuk, açtırmasını yaptık, piston yeri oturmadı, kafa kırıldı derken bayağı bir zaman harcadık. Ar-ge biraz daha zor oluyor. Şu an çok rahat. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok emek harcadık" dedi.
190.000 TL'ye geliştirdikleri asansörü birkaç arkadaşı tarafından da sorulduğunu ifade eden Alkan, onları oğluna yönlendirdiğini de vurguladı. Yıllardır hayalini kurduğu sistemi gerçekleştirdiği için mutluluğunu dile getiren Alkan, “Şurada bir vişne ağacı vardı. Hanım dedi ki 'asansör götürürsen toplarım' dedi. O bile asansöre hayran kaldı" şeklinde konuştu.