Boğazköy Barajı'ndaki su, kritik seviyede! Çiftçinin umudu yağışa kaldı

Boğazköy Barajı'ndaki su, kritik seviyede! Çiftçinin umudu yağışa kaldı

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde yer alan Boğazköy Barajı'nın su seviyesi kritik seviyeye ulaşarak çiftçileri zor durumda bıraktı. Kuraklık, plansız sulama ve barajdan aşırı su çekilmesi, barajın neredeyse tamamen kurumasına neden oldu.

Boğazköy Barajı'nın suyu bitti. Çiftçiler, sulayamadıkları ürünlerin kurumasından endişe ediyor. Özellikle biber, domates ve fasulye gibi suya ihtiyaç duyan ürünler büyük tehlike altında. gazeteduvar'dan Pelin Akdemir'in haberine göre, zaten düşük fiyatlarla ürünlerini satmaya çalışan çiftçiler, şimdi de ürün kaybı riskiyle karşı karşıya.

116 BİN TARIM ALANI SULANIYOR

Boğazköy Barajı'nın havzasından 27 köyde 116 bin dönüm tarım alanı sulanıyor. Boğazköy Barajı'nda ayrıca Şişecam Fabrikası’nın elektriğini sağlayan hidroelektrik enerji santrali bulunuyor. Uzmanlara göre, sulama sezonunun erken başlaması, geçen yıl yaşanan taşkınlar nedeniyle barajın yeterli doldurulmaması, elektrik üretimi için barajdan fazla su kullanılması ve havaların aşırı sıcak olması, suyun tükenmesinde başlıca sebepler arasında.

Terziler köyü eski muhtarı ve üretici Selami Ceylan, bir haftadan beri suları kesik olan Avşar köyü tarafına 24 saatliğine su verildiğini ifade ederek “Amerikalı, Alman tohumluk mısır firmaları bastırıyor, yoksa bize su vermezlerdi. Mısırı bir kez daha sulasak da olur sulamasak da olur ama fasulye, biber, domates, pancar öyle değil. Zaten bugüne kadar çiftçi bir şey alamadı. Fiyatlar çok düşüktü. Biberin toplama maliyeti kiloda 7 lira. Biberi çiftçi 5 liraya sattı. Toplama maliyetini bile karşılayamadı. Toplama haricindeki biberin dönüm maliyeti 50 bin lira. Millet bu zamana kadar bu 50 bin liranın 50 kuruşunu dahi alamadı. Hep borçla yaptı çiftçi, üstüne su kesilince millet ne yapacağını tamamen şaşırdı” dedi.

YENİŞEHİR ÇİFTÇİSİ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Çiftçiler, ürünlerini sulayamadıkları için büyük ekonomik kayıplar yaşama riskiyle karşı karşıya.Yaşanan bu durum, çiftçilerin geleceği hakkında ciddi endişeler duymasına neden oldu.

Yenişehir Çevre Platformu'ndan Erkan Erdem, "Zaten maliyetin çok altında ürünlerini satmak zorunda olan üreticiler şimdi de ürünlerin tamamen kuruması riski ile karşı karşıya kaldılar. Kaderine terk edilen Yenişehir çiftçisi ve üreticileri ekonomik olarak büyük bir tehlike altında" diyerek sorunun ciddiyetine dikkat çekti.

Uzmanlar, su kaynaklarının daha etkin kullanılması için planlı bir su yönetimi sistemi oluşturulması, yağışların daha etkin kullanılması için meteorolojik verilere dayalı bir takip sistemi kurulması, çiftçiler arasında su tasarrufu konusunda farkındalık oluşturulması konusunda hem fikir.

Bu durum, sadece Bursa için değil Türkiye'nin birçok bölgesi için de geçerli olan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kuraklık ve su kıtlığı, tarım sektörünü olumsuz etkilemenin yanı sıra, ülke ekonomisi için de büyük bir tehdit oluşturuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN