Ağalarıyla ünlü Adana'da beyaz altın avı başladı! Lifi, çekirdeği, linteri, küspesi kullanılıyor, hiçbir şeyi ziyan edilmiyor

Ağalarıyla ünlü Adana'da beyaz altın avı başladı! Lifi, çekirdeği, linteri, küspesi kullanılıyor, hiçbir şeyi ziyan edilmiyor

Yılları deviren ağlarıyla bilinen Adana’da beyaz altın hasadı başladı. Sıcak havaya meydan okuyan Adanalılar tarla başına geçti sıcak hava nedeniyle verimi düşen ürünler üreticiyi hüsrana uğrattı.

Çukurova'nın en önemli tarım ürünleri arasında yer alan pamuk, uçsuz bucaksız tarım alanlarında üretilmeye devam ediyor. Filmlere hatta romanlara konu olan beyaz altının hasadı başladı. Türkiye'de pek çok farklı alanda kullanılan pamuk, lifi ile tekstil sektöründe boy gösterirken çekirdeği yağ ve yem sanayinde, linteri kağıt sanayinde, küspesi ise hayvancılık sektöründe hammadde olarak kullanılmaktadır. Pamuk üretiminde ülke çapında 5 sırada yer alan Adana, bu yıl verim kaybı yaşıyor.

EKİM ALANLARI DÜŞÜYOR

Adana'da bu yıl yaklaşık 147.000 dönüm alanda ekimi yapılan pamukların dönüm başına ortalama 350-400 genel olarak da 70.000 rekolte beklentisi olduğu aktarıldı. İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk veriminin sıcak havalar nedeniyle düştüğünü aktardı. Doğan, “Aşırı sıcaklar nedeniyle pamuk kozaları büyümedi. Geçen sene dönüme 500-550 kilogram verim alınan tarlalardan bu sene 300-350 kilogram verim alınıyor. Geçen yıl 182 bin dönüm alanda pamuk ekimi vardı ama bu sene ekim alanı 147 bin dönüme geriledi” sözlerini dile getirdi.

Adana'da 'Beyaz altın' hasadı başladı

Ülkenin pek çok farklı alanında pamuk yetiştirildiğine değinen Doğan, Türkiye'de yetişen pamuğun ülkeye ihtiyacını karşılayamadığının altını çizdi. Mehmet Akın Doğan, şu anda ihtiyacımız olan pamuğun yalnızca üçte birini üretebildiğimizi aktardı.

Pamuk ağalarıyla ünlü Adana'da 'Beyaz altın' hasadı başladı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN