Maliye her an kapınızı çalabilir! Uygulama tarihi belli oldu, binlerce işletmeye ceza yağacak

Maliye her an kapınızı çalabilir! Uygulama tarihi belli oldu, binlerce işletmeye ceza yağacak

Yüksek gelirli işletmelerin vergi beyanlarını sıkı bir şekilde denetlemeyi amaçlayan Maliye Bakanlığı, yeni uygulamasını duyurdu. Yeni uygulama tarihi belli olurken, bu yenilikle birlikte binlerce işletmeye ceza yağacak. İşte detaylar…

Sabah gazetesinden Dilek Güngör'ün haberine göre, Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan yeni düzenleme, yüksek gelir elde eden ancak gelirlerini düşük beyan eden işletmelere yönelik denetimleri sıkılaştırıyor. Torba Yasa kapsamındaki bu düzenleme, Ağustos 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek ve aylık yoklama uygulaması başlayacak.

AYLIK YOKLAMA UYGULAMASI

Ağustos 2024'te yürürlüğe giren Torba Yasa kapsamındaki düzenlemeye göre, Maliye Bakanlığı yüksek gelir beyanına rağmen düşük kazanç bildiren işletmeleri aylık olarak denetleyecek. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan tebliğe göre, işletmelerin beyan ettikleri gelir ile denetim sırasında tespit edilen gerçek gelir arasında fark olması durumunda, mükelleflerden detaylı bir açıklama istenecek. Eğer açıklama yeterli bulunmazsa, vergi müfettişleri devreye girecek ve %20 oranında ceza uygulanacak.

gelirini-dusuk-gosterene-maliyeden-ceza-1.jpg

DENETİM SÜRECİ VE UYGULAMA

Denetimler sırasında, işletmelerin günlük ve aylık hasılatları titizlikle takip edilecek ve beyan edilen gelirlerle karşılaştırılacak. Örneğin, bir lüks restoranın yıllık geliri olarak 5 milyon TL beyan etmesine rağmen, denetimlerde bu gelirin 15 milyon TL olarak tespit edilmesi durumunda, işletme izaha davet edilecek. Bu tür uygulamalar, vergi kayıplarını önlemek ve adil vergi beyanını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor.

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK’İN AÇIKLAMALARI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çeşitli meslek gruplarının düşük vergi beyanında bulunduğunu belirtmiş ve kuyumcular, doktorlar, avukatlar gibi grupların mercek altına alınacağını açıklamıştı. Yeni düzenleme, 2025 yılı itibarıyla resmen başlayacak ve özellikle yüksek gelirli işletmelerin vergi beyanlarına yönelik sıkı bir kontrol dönemi başlatılacak. Bu düzenlemenin amacı, vergi uyumunu artırmak ve vergi gelirlerini korumaktır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN