Dünyada en çok ihtiyaç duyulan uçak geri dönüyor: Yangın söndürme uçakları yeniden üretimde

Dünyada en çok ihtiyaç duyulan uçak geri dönüyor: Yangın söndürme uçakları yeniden üretimde

De Havilland Aircraft of Canada, orman yangınlarıyla mücadelede hayati öneme sahip yangın söndürme uçaklarının üretimine yeniden başlıyor.

De Havilland Aircraft of Canada, yıllardır üretim dışı kalan ve orman yangınlarıyla mücadelede hayati öneme sahip olan yangın söndürme uçaklarını yeniden üretime geçiriyor. Artan orman yangınları nedeniyle, bu uçaklara olan talep hızla artarken, De Havilland, 2026'ya kadar Avrupa Birliği'ne (AB) 22 adet yeni nesil DHC-515 yangın söndürme uçağı teslim etmeyi planlıyor.

Bu uçaklar, Kanadair olarak bilinen eski modelin geliştirilmiş bir versiyonu olacak ve yaklaşık 6 bin litre su taşıyabilme kapasitesine sahip olacak. Bu uçaklar, yangınla mücadeledeki üstün manevra kabiliyeti ve hızlı su doldurma özellikleri sayesinde öne çıkıyor. Özellikle Avrupa’da Türkiye, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerde orman yangınları her yıl artarken, bu uçaklar yangın söndürme operasyonlarının kilit unsurları haline geliyor.

TÜRKİYE 2023'TE 177 BİN HEKTAR ORMANI KAYBETTİ

Türkiye de yangın söndürme uçaklarına olan ihtiyaç nedeniyle bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Türkiye'de yangınla mücadelede eksiklikler sıkça gündeme geldi ve yangın sezonunda hava müdahalesinin yetersiz kalması sonucu binlerce hektar orman kül oldu. Türkiye, 2023'te 177 bin hektar orman alanını kaybederken, yangın söndürme filosunun eksikliği üzerine eleştiriler yükseldi. Ülkede orman yangınlarına karşı kullanılan hava filosu, kiralık uçak ve helikopterlerle sınırlı kaldı ve müdahale sürelerinin uzunluğu tartışma konusu oldu​.

Yeni yangın uçakları, Avrupa'nın yanı sıra Türkiye gibi yangınların sıkça yaşandığı ülkelerde de talep görmeye devam ediyor. De Havilland yetkilileri, artan yangınlar ve iklim değişikliğiyle birlikte bu uçakların ilerleyen yıllarda daha da kritik bir rol oynayacağını vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN